Slušaj vest

Rafael Nadal se povlači iz tenisa! Odigraće još meč za Španiju u Dejvis kupu i otići sa scene, a nekadašnji prvi na ATP listi i osvajač 22 grend slema u velikom intervjuu za španske medije dotakao se brojnih momenata u karijeri. Govorio je o najvećim rivalima, pričao o tome na šta je ponosan, a šta bi uradio drugačije iz ove sadašnjeg perspektive. 

Istakao je da je jako ponosan na to što je jedan običan dečak iz Manakora uspeo da uradi toliko toga, a prvi čovek kome se zahvalio je neko ko je godinama "bockao" i provocirao Novaka Đokvića. U pitanju je Nadalov stric, a godinama i prvi trener Toni Nadal koji i danas ne propušta priliku da iskritikuj najboljeg tenisera ikada. 

"Da, ponosan sam. Neverovatno je da je jedan klinac iz malog grada poput Manakoru uspeo da ima ovako dugu i uspešnu karijeru, Počelo je kao i sa svakim klincem, ali sam imao sreću da imam mog strica i porodicu koja me je podržavala. Odatle se mnogo toga sklopilo i dozvolilo mi je da jurim svoje snove. Sigurno da je mnogo toga išlo u moju korist, ali je bilo i mnogo prepreka. Nekako sam uvek našao načind a napredujem i da imam pravu šansu da uspem", rekao je Rafael Nadal za "As". 

MOHAMMED BADRA/EPA, YOAN VALAT/EPA Novak Đoković i Rafael Nadal Rolan Garos 2022.

Mnogo je reči bilo o tome šta bi se desilo da tokom karijere Nadal nije imao toliko povreda, ali on ističe da je teško zamisliti da bi bio toliko uspešan i da bi imao toliko snage da traje i osvaja da nije imao takvih problema. Na kraju velike karijere, jedne od najvećih ikada, sebi nema šta da zameri. 

"Da mogu da se vratim neke stvari bih promenio, tu nema sumnje. Ali na kraju mislim da sam uradio uglavnom ono što sam morao. Proživeo sam svaki momenat sa entuzijazmom, strašću, intenzivno i uvek sam se trudio da napredujem i da radim prave stvari- To je najbitnije. Rekao bih mlađem sebi da nastavim da radim i da napredujem svakog dana. Sve u svemu mislim da sam to i uradio. Naravno nije sve bilo idealno, uopšte nije, ali generalno gledano, to gde sam stigao mi donosi zadovoljstvo. Znam da odlazim, a da sam dao sve od sebe. Osećam se mirno znajući da sam do sve od sebe, a čak i malo više od toga. Zbog povreda nikada nisam odustao. Bio sam odlučan u tome da se vratim, da nastavim i da imam pozitivan pogled na to. Mislim da sam uspeo> Bilo je mnogo momenata gde je bilo čak i logično da kažem: 'To je to.'"

ALEX PLAVEVSKI/EPA Novak Đoković šangaj

Što se tiče Novaka Đokovića prognozirao je Nadal da će uskoro i srpski teniser izgubiti motivaciju, sada kada su sa scene otišli Rodžer Federer i Rafael Nadal. U Rijadu, na egzibicionom meču odigrali su poslednji međusobni meč, a Nadal je morao da prizna da je Đoković ipak - GOAT. 

"Igrao sam sa Đokovićem više nego sa bilo kim drugim, ali za mene je najveći rival Federer. Kada sam stigao Federer je već bio tu i on je bio prvi. U naponu moje karijere tu su bili Rodžer i Novak. Ali u tim ranijm godinama koje su bile ključne to je uvek bio Rodžer.Mislim i ne znam tačno zašto, da su moja rivalstva sa obojicom bila mnogo intenzivnija nego ono koje su oni imali između sebe. Nisam siguran ašto, ali mi deluje da ceo svet to vidi tako. Možda je sa Rodžerom stvar u tome što su naši stilovi toliko različiti. A sa Novakom, to je bio neverovatan izazov. On je teniser koji je uspeo da zadrži neverovatan nivo i da se poboljšava svake godine. Brojevi govore da je najbolji što znači da je njegov tenis najbolji. On se najmanje mučio sa povredama što mu je omogućilo da zarži fizički, mentalni i teniski nivo na najvišem nivou duže od bilo koga drugog. Zato je najbolji, zaslužio je to", završio je Nadal.

(MONDO, As, N.L.)

BONUS VIDEO:

MONDO Novak Čestitao Grcima