Slušaj vest

Srpski teniser Novak Đoković odigrao je u subotu poslednji meč protiv svog najvećeg rivala Rafaela Nadala. Pobeda je pripala Noletu, i to bez prevelike muke u dva seta (6:2, 7:6), a potom je srpski as još jednom pokazao da je veliki gospodin, pošto je na divan način - uz mnoštvo pohvala - odao počast budućem penzioneru.

Na najlepši mogući način Đoković je govorio o Nadalu i njihovom rivalstvu od 60 zvaničnih mečeva, uzvratio je i "Bik sa Majorke" sličnim gestom, pa su mnogi mogli da zaključe koliko su puni poštovanja jedan prema drugome. Tako se sada na društvenim mrežama pojavio snimak koji nismo videli do sada - ili o kome se nije dovoljno pričalo - koji pokazuje da je tako bilo i kada su njih dvojica bili daleko od statusa koji danas imaju u tenisu.

U pitanju je snimak sa finala US Opena 2010. godine, koje je pripalo Nadalu i to 3:1, a nakon koga se može videti da je Španac pokazao lepe manire. Prišao je Noletu koji je bio utučen i tešio ga... Pogledajte taj snimak!


Navijač koji je podelio snimak je istakao da sigurno mnogi nisu primetili taj detalj pošto je samo kamera Skaj Sporta snimila dolazak Nadala kod Đokovića i par reči utehe, dok čak ni fotoreporteri koji su bili na finalu US Opena - nisu bili spremni i nisu zabeležili lepu scenu.

Snimak koji se sada rapidno širi društvenim mrežama može da posluži kao dokaz da su Nadal i Đoković zapravo tada bili veliki prijatelji, međutim više govori da je Srđan Đoković bio u pravu - za ono što je pričao o Špancu.

Đoković i Nadal više nisu bili prijatelji

srdjan djokovic, rafael nadal
YouTube/K1 televizija/ESPN UK/Screenshot 

"Nadal mu je bio najbolji prijatelj dok ga je pobeđivao. Kad se stvar promenila, više nisu bili prijatelji. To nije bilo sportski. To je ono što Novak ima u sebi, a oni nemaju. Federer je možda još uvek najbolji teniser u istoriji, ali je kao čovek sušta suprotnost. Napao je Novaka na Dejvis kupu u Ženevi, shvatio je da je on njegov naslednik i na sve načine je pokušavao da ga diskredituje. Novakov uspeh je neverovatna stvar i nešto što neki ne mogu da shvate", rekao je Srđan Đoković za Kurir 2013. godine.

Hteo je da skrene pažnju Novakov otac da su njih dvojica zaista bili prijatelji, kao što je slučaj na US Openu 2010. godine, ali da kada je Srbin počeo da pobeđuje i ne bude "treći točak" - sve se promenilo. Tako od tog duela u Njujorku i potom još jednog na završnom mastersu - Nadal dve godine nije pobedio Đokovića.

Rafaelu Nadalu su inače preneli ove reči Novakovog oca, pa je burno reagovao: "Đokovićev otac bi trebalo da priča sa svojim sinom. Uvek smo se dobro slagali i tako je i dalje. Izgubio sam u mnogo mečeva protiv njega, kao i obrnuto, ali nikad nismo imali problem. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje i nije moje da odgovaram bilo kome, a posebno ako nisam čuo ili pročitao te izjave", kazao je tada Rafa.

"Da postoji bilo kakvo nerazumevanje među nama, ne bi bio problem da pozovemo jedan drugog", dodao je Nadal pre više od decenije, spuštajući loptu.

Najveće rivalstvo svih vremena

STR/EPA Đoković, Nadal

Pamti se i kako je Nadal "pecnuo" Đokovića za vreme Australijan opena 2022. godine, kada su Srbina deportovali, umesto da mu je pružio ruku i pomogao mu, ali kako se karijere bliže kraju - to se sve više čini da će njih dvojica biti u boljim odnosima. Štaviše, Nole je najavio da jedva čeka da popiju piće bez tog "tereta" rivalstva koje ih prati.

"Voleo bih, zaista bih voleo da budem prijatelj sa njima (Nadalom i Federerom, prim. aut.). Mislim, znam da se sigurno nismo slagali tako dobro tokom naših karijera van terena. Nismo prijatelji jer, znate, mi smo rivali i jako je teško da kao takmičari budemo bliski i delimo između sebe neke stvari kao što su detalji o ličnom životu, to kako se osećamo... Jer to može da se iskoristi protiv tebe kasnije", poručio je Novak Đoković u emisiji "60 minutes" koja se emituje u SAD.

"Ipak mi smo delili pozornicu toliko godina i ja mislim da tu postoji najveće moguće poštovanje. Makar sa moje strane prema njima. Tako da se nadam da jednom kada zavese padnu postanemo prijatelji. Da ćemo moći da sednemo i da se prisećamo uspomena. Mislim da bi to bilo fantastično", iskreno je dodao Nole.

BONUS VIDEO:

Instagram/djokernole Novak Đoković peva sa Miroslavom Ilićem