U PRAVU JE!

MUŠKARCI SU JAČI, ALI ZASLUŽUJEMO ISTU PLATU! Najbolja teniserka sveta podigla glas: Mnogo se žrtvujemo!

Autor Milutin Vujičić

Arina Sabalenka je progovorila o jednom od najvećih problema u tenisu, ali i sportu generalno.

Izvor: YouTube/US Open Tennis Championships/Printscreen

Beloruska teniserka Arina Sabalenka vodila je 1:0 u finalu US Opena, ali nije uspela da podigne grend slem trofej usred Njujorka. Novu najbolju teniserku sveta pobedila je mlada domaća igračica Koko Gof2:1 (2:6, 6:3, 6:2), posle čega je sjajna Beloruskinja bila potresena i bilo joj je teško da kontroliše emocije tokom govora na terenu, međutim na konferenciji za medije je iskoristila priliku da pošalje nekoliko važnih poruka.

S obzirom na to da je US Open prvi turnir koji je izjednačio nagrade u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i da je sada obeležio 50 godina od tog poteza, Arina Sabalenka je želela da ukaže na važnost takve jednakosti. Prema njenim rečima, žene apsolutno zaslužuju da imaju iste novčane nagrade kao i muškarci u tenisu.

"Žene zaslužuju da budu plaćene isto kao i muškarci. I mi žrtvujemo mnogo, radimo mnogo na tome. Nije da ne radimo ništa i da nam plaćaju isti novac. Mislim da zaslužujemo da budemo plaćeni kao i oni. Nivo je verovatno drugačiji. Muškarci su jači, uvek će biti jači i bolji od nas, ali i mi ulažemo mnogo truda zato mislim da je to zasluženo", naglasila je Beloruskinja koja je ove godine u Australiji osvojila svoju prvu i jedinu grend slem titulu.

S obzirom na to da je igrala polufinale Vimbldona i Rolan Garosa, pa finale US Opena, bez sumnje je iza nje najbolja sezona karijere i zasluženo je preuzela prvo mesto Igi Švjontek od ponedeljka.


BONUS VIDEO: