"Pravila su glupa, situacija je smešna!" Novak se pobunio prvi, slavni Amerikanac misli isto što i Đoković!

Neverovatno je da o tome niko nije razmišljao na Olimpijskim igrama, pa da su najbolji svetski teniseri za rivale dobili amatere.

Kurir/Dado Đilas

Olimpijske igre u Parizu 2024. godine ponudiće svetskom tenisu verovatno i poslednji okršaj novaka Đokovića i Rafaela Nadala, dvojice od trojice najvećih tensiera svih vremena. Najbolji ikada imaće priliku da se još jednom pobedom protiv Španca približi osvajanju zlatne medalje na Olimpijskim igrama, prvi put u karijeri. O tome koliki značaj zlatna medalja ima u svetu tenisa možda govore i sumanuta pravila koja su na snazi...

Najbolji svih vremena već se pobunio protiv toga, a sada je sličan stav saopštio i Endi Rodik, kojem se uopšte ne sviđaju pravila. Teniseri koji se povuku sa turnira u singl konkurenciji budu zamenjeni dubl igračima koji nemaju mnogo iskustva protiv najboljih na svetu, a svakako im fali i kvaliteta da zabeleže značajnije uspehe na najvećim svetskim turnirima u pojedinačnoj konkurenciji.

"Situacija sa zamenama na Olimpijskim igrama je smešna. Igrači koji uopšte ne igraju ili ne mogu da igraju singl na najvišem nivou. Podela pozivnica je glupa", napisao je Endi Rodik na svom nalogu na mreži X, gde je izazvao brojne komentare.

Pravilo na Olimpijskim igrama kaže da se na turnir ne pozivaju novi igrači, već da se mesto u glavnom žrebu ponudi teniserima koji su već tu, ali su prijavljeni za dubl. To nas dovodi u situaciju da šansu dobiju Petros Cicipas, Francisko Kabral ili Metju Ebden, igrači koji čak nemaju ni plasman na ATP listi u singlu. O tome je govorio i Novak Đoković, koji je baš Ebdena savladao u prvom kolu olimpijskog turnira.

"Žao mi je zbog Ebdena, usredsređen je na dubl. Nelogična su pravila, da ako neko otkaže, zovete dubl igrača koji igra singl. A imate igrače koji su na listi čekanja. To je neprimereno, nije to isti nivo u kontekstu konkurencije. Što se mene tiče, odličan početak i priprema za sledeće kolo za Nadala", rekao je Novak Đoković nakon pobede u prvom kolu, kada je Metjua Ebdena savladao za manje od 55 minuta, uz samo jedan izgubljen gem.

Situaciju dodatno komplikuje to što države mogu da imaju najviše četiri predstavnika u singlu, pa se zamene traže među igračima iz onih zemalja koje još nisu ispunile kvotu. To dodatno oslabi konkurenciju na turniru, iako ima brojnih igrača koji bi rado uskočili u glavni žreb i pokušali da se senzacionalno domognu medalje. "Nije bilo nekog velikog pritiska, pričao sam već o tim nelogičnim pravilima, nadam se da će se promeniti. Mnogi su u singlu čekali, pa i naš Hamad Međedović je mogao da dođe i da igra za nekoliko sati", rekao je Novak na konferenciji za medije posle prvog kola.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Novak Đoković se krsti pred početak Olimpijskih igara  RTS/Printscreen