Ovako je sudija spasio život Moniki Seleš: Monstrum imao nož od 23 cm, a onda su svi čuli vrisak!

Monika Seleš je imala mnogo sreće ne što se vratila na teren i nastavila da pobeđuje već i što je uopšte ostala živa tog dana.

Youtube/ World Of Tennis/Printscreen

Pojavila se Monika Seleš kao čudo od deteta, pre punoletstva je krenula brutalno da dominira svetskim tenisom. Nikada to nije zabeleženo, čak ni mlađana Martina Hingis kasnije nije bila ni blizu takve dominacije. Bila je Monika na putu da postane najveća ikada, a onda je jedan manijak rešio da sve to prekine.

Nemac Ginter Prahe je tog dana rešio da prekine svoju regularnu rutinu. Do tada je redovno gledao mečeve Štefi Grah u svojoj sobi u selu Gerzbah. Pre televizorom je pratio kako igra njegova heroina, a preko tapeta sobe bili su izlepljeni članci i fotografije iz novina. Parhe je radio kao mašin bravaru fabrici motora u obližnjen Nordhauzenu, a kada se Nemačka "ujedinila" kao i većina ostalih radnika izgubio je posao pa mu je ostala samo njegova Štefi.

Ipak kada je u maju 1990. godine, usred promena koje su mu uništile život, dodatno je popustio. Gledao je kako 16-godišnja Monika Seleš čisti Štefi usred Berlina, a svi u Nemačkoj su to teško podneli.  "Njena volja da osvoji svaki poen iritirala je Štefani Graf. Jer Graf je bila ta koja nije htela da pokloni nijedan poen, da stigne na svaku lopticu. I uvek je bila bolja u tome od svih ostalih. Sada je odjednom preko puta sebe imala igračicu koja je tako stenjala, borila se, grizla… To je za Štefani Graf bilo potpuno novo“, kaže nekadašnji teniski novinar Hans-Jirgen Poman.

LUDAČKI PLAN

To je bio samo početak. U narednim godinama i mesecima "Mala Mo" je razbijala redom. Osvajala je grend slemove kao na traci, a Štefi Graf je nekako uvek bila druga, iza nje. Parhe je rešio da tome stane na put. "On kao da je bio član jednočlane sekte, potpuno sam“, priča danas Hans-Ludvig Kreber, sudski psihijatar. „Nikome ne priča o onome što čini, ali sve svoje želje projektuje u televizijsku zvezdu (Štefi Graf). Misli da se toliko trudi oko nje, da mnogo čini za nju, pa da na neki način na nju polaže pravo. Ključni problem je ta osamljenost. On se sam sa sobom dogovara, ne proverava ništa sa drugim ljudima. Iz toga se rađa gubitak osećaja za realnost", navodi Kreber u dokumentarnom filmu koji je ovih dana objavio nemački javni servis NDR.

Krajem aprila Parhe je rešio da uradi nešto do tada neverovatno. Sa 38 godina konačno je izašao iz kruga koji je činilo njegovo selo i njegov posao i otišao je u Hamburg. Tu su igrale Monika Seleš i Štefi Graf na turniru gde se on pojavio sa plastičnom kesom. U njoj su bili pidžama, domaća kbasica i oštar kuhinjski nož sa tirkiznom drškom i sečivom od 23 santimetra. Uspeo je da utšedi 3.000 maraka za put, ulaznice i sobicu u Hamburgu. Imao je ludački plan, koji, ako mu ne uspe, rešio je da ga usavrši i ode u Rim na turnir. Sudbina Monike Seleš je bila zapečaćena."Slutio je on da će posle biti problema, ali je mislio da se žrtvuje za svoju Štefi. Nameravao je da na iščašeni način postane junak", priča psihijatar Kreber.

SUDBINSKI POTEZ SASVIM SLUČAJNO!

Tog 30. aprila 1993. godine u 18:50 Monika Seleš je samo čekala da pobedi u četvfinalu VTA turnira u Rotenbaumu u Hamburgu. Napravila je pauzu, igračice su sele na klupe. A onda...

"Odjednom se čuo vrisak", priča sportski novinar Poman, koji je prisustvovao meču. Ni oni koji su sedeli bliže nisu videli nož. Parhe ga je i tokom napada držao u kesi. Televizijska kamera snima radnika obezbeđenja koji hvata Parhea u kragnu. Napadač je u zbunjenom grču. Čuje se glas sa zvučnika: "Molim, smesta lekar na teren!" U istom kadru je Seleš još na nogama, pre nego što joj pomažu da sedne. U jednom članku lista Velt opisano je koliko je strasno nemačka publika navijala protiv Seleš pre tog uboda. U tom kobnom meču, svi su bili na strani Bugarke Magdalene Malejeve. Sudija tog susreta Štefan Fos kasnije je rekao: "Zamislivo mi je da je tog psihički bolesnog čoveka podstakla ta atmosfera."

Zapravo je sudija Fos sasvim slučajno spasio život jugoslovenskoj teniserki jer je tren pred napad rekao "tajm" i opomenuo teniserke da je kraj pauze. Tada se Seleš pomakla kako bi dohvatila flašu i uzela još gutalj vode. Da se to nije desilo ubod bi bio fatalan! "Parheovo sečivo bi bez problema preseklo nerve i povredilo organe, srce ili pluća. Ovako je ubod ostao dubok samo dva santimetra. Ali, nož je pogodio jedno drugo osetljivo mesto: Monikinu dušu“, piše u tekstu "Velta".

MONIKA SE PROMENILA!

MN Press 

Slično je napisala i Monika Seleš u autobiografiji (2009): "Dok sam u kolima hitne pomoći držala svog brata za ruku, šok me je čuvao od saznanja da se moj svet upravo razbio u komadiće. S time sam morala da se suočim kasnije. Desilo mi se nešto užasno, što je nepovratno usmerilo moj put u drugom pravcu i ozbiljno povredilo moju dušu. U deliću sekunde se moja ličnost promenila", napisala je naša najbolja teniserka. A verovatno i najbolja ikada, da se to nije desilo.

Policija je tih dana u novinama davala izjave da je parhe "odavao utisak psihički poremećenog čoveka". Samo je rekao policiji da on želi da Štefi Graf bude broj jedan. "On je svoje fantazije zamišljao poput bajkovitog filma. Zamišljao je da će najednom Graf stati pred njega i reći: ’Gintere, ti si moj spasitelj, hvala! Iako nismo suđeni jedno drugom, ovo ti neću zaboraviti do kraja života", tumači psihijatar Kreber.

TURNIR? MA NASTAVLJEN BEZ PROBLEMA!

Twitter/WTA/Screenshot 

Štefi Graf je bila jedna od prvih koja je posetila Moniku Seleš u bolnici. Obe su susret opisivale kao dirljiv, ali ipak neki i danas tvrde da je Štefi sve to uradila jer je morala, zbog dobrog PR-a. Što se samog tenisa tiče - nastavio se! Monika Seleš je posle pričala o tome koliko joj je teško bilo kada je shvatila da se radi samo o novcu, a ne o sportu, ljudskosti ili empatiji. "Otada je Monika Seleš postala nepoverljiva. Za to apsolutno imam razumevanja", priča Poman. Štefi Graf se vratila na prvo mesto. Parhe je uspeo.

Što se tiče suđenja, ono je tek priča za sebe. Parhe je bio pet meseci u pritvoru u samici, a pred sudom je sa zanosom pričao o Štefi Graf. O njenim "očima poput dijamanata", "kosi poput svile". Tvrdio je da to nije bio pokušaj ubistva, a njegov advokat se branio tako što je rekao da je sečivo "ušlo samo dva centimetra u leđa". Na kraju je presuda bila dve godine zatvora it o uslovno. Zašto? Zbog nanošenja telesnih povreda! Parhe više nikada nije počinio krivično delo i ostao je posle odluke suda slobodan. Posle serije moždanih udara, godinama je živeo u domu za negu u Nordhauzenu. Tamo je i umro avgusta kao 68-godišnjak, ali je ta vest došla do javnosti tek pre nekoliko dana. Posle depresivnih epizoda i poremećaja ishrane, Monika Seleš je skupila snage da se vrati tenisu 1995. godine, ovog puta kao državljanka SAD. I dalje je pobeđivala, ali nikad kao ranije. U Nemačku više nikad nije kročila.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Navijači čekaju Novaka i Grigora  Kurir