Ceo svet lagao da je Federer najveći rival Nadalu: Sa Novakom igrao 60 puta, Srbin ga i poslao u penziju

Najveći rival Rafaela Nadal bio je i ostaće Novak Đoković, iako je čitav svet zbog marketinga pokušavao da u prvi plan istakne rivalstvo sa Rodžerom Federerom.

Shaun Brooks / Actionplus / Profimedia

Rafael Nadal je odlučio da završi karijeru. Jedan od najvećih tenisera svih vremena nije mogao više da pruži na terenu, povrede su ga potpuno poremetile u poslednje dve sezone, a uprkos pokušajima da se vrati i postane "onaj stari" - Nadal je sebi morao da prizna poraz i da se povuče, kako ne bi dodatno ugrozio zdravlje.

Poslednje mečeve u svojoj karijeri odigraće krajem novembra u dresu reprezentacije Španije, a čak i da ne uspe da se oprosti osvajanjem titule u Dejvis kupu, Rafael Nadal je iza sebe ostavio toliko priznanja... Najviše ćemo ga pamtiti po tome što je čak 14 puta osvajao Rolan Garos i nikada u istoriji nije se pojavio teniser koji toliko dobro igra na šljaci poput njega, dok su tu još i četiri pehara na US Openu, po dva na Vimbldonu i Australijan openu, Olimpijske igre 2008. i 36 mastersa.

Ipak, ono što ćemo takođe pamtiti su i rivalstva sa Rodžerom Federerom i Novakom Đokovićem, zbog kog je tenis doživeo "pik" svoje popularnosti. Mediji su najviše isticali rivalstvo sa Federerom, zvali su ga "Fedal", ali statistika - i još neke stvari - govore da je ipak ono sa Đokovićem bilo iznad.

Njih dvojica su odigrala čak 60 mečeva, a poslednji smo gledali na Olimpijskim igrama u Parizu, kada je Nole pobedio bez većih problema i to na "domaćem terenu" Bika sa Majorke. To je ujedno bila i 31. pobeda Đokovića nad Nadalom, mnogi su taj meč nazivali i "poslednji ples", ali se Rafa ljutio i verovao da će još moći da igra.

Verovali ili ne, čak 28 puta njih dvojica su igrala finala, a 15 je dobio Novak Đoković. Jedino je Nadal uspešniji na Rolan Garosu gde je dobio osam duela, a ne treba zaboraviti da je Nole jedini koji je tri puta pobedio Španca na "Šatrijeu".

"Više puta sam rekao, on je moj najveći rival. Mečevi protiv njega na šljaci su me frustrirali mnogo tokom karijere, ali su me učinili boljim igračem. Shvatio sam šta treba da uradim da bih ga pobedio", pričao je u jednom intervjuu Novak Đoković naglašavajući da mu je Nadal najveći rival.

Što se tiče rivalstva Nadala i Federera, daleko je od neizvesnosti kao u slučaju sa Đokovićem. Rafae je dobio čak 24 od 40 duela, dakle osam više. Interesantno je da je ta razlika bila i veća, ali je Federer dobio sedam od poslednjih osam duela.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Rafael Nadal čestita Novaku Đokoviću  RTS