Ceo svet se čudi zašto su Arapi dali Novaku milione: Sve ima logike i zaboleće teniske moćnike

Evo zbog čega je nagradni fond na turniru "Slem šest kraljeva" u Saudijskoj Arabiji, gde učestvuje i Novak Đoković, zapravo toliko ogroman.

HECTOR RETAMAL / AFP / Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković od danas učestvuje na egzibicionom turniru "Slem šest kraljeva" (Six kings slam) koji se održava u Saudijskoj Arabiji, za šta će dobiti ogroman novac. Kao jedan od šest učesnika turnira, Đokoviću sleduje "bonus" od 1,5 miliona dolara, dok će osvajač pehara kući odneti i ček na šest miliona dolara, što je najveća nagrada u istoriji tenisa.

Turnir je inače prvobitno zabranjen, ATP ne dozvoljava da se egzibiciona takmičenja održavaju u nedeljama kada su na progamu njihovi turniri iz kategorije 500, 1.000 ili grend slemovi, ali je na kraju pronađena rupa u kalendaru. I dalje, ne vidi se kako je ovo uopšte isplativo Saudijcima koji će imati ogromne troškove zbog dolaska šestorice teniskih asova, ali za sve - pa i za ovo - postoji logično objašnjenje.

Poznati agent Morgan Menaham, koji je inače između ostalog brinuo o karijeri i Žo-Vilfrid Conge, ispričao je da je ideja pre svega ideja organizatora da ovakvim turnirom privuku tenisere da češće dolaze u Saudijsku Arabiju, odnosno Rijad.

"Tenis je međunarodno sport sa mnogo poznatih ličnosti, koji su u stanju da privuku pažnju velikog broja ljudi. Za nekoga ko želi da investira, manje ga košta da Novaku Đokoviću plati nekoliko miliona za pet dana nego da finansira ceo fudbalski klub za jednu sezonu. Bilo bi zanimljivo znati uticaj u smislu imidža u oba slučaja", ispričao je Menahan čije objašnjenje zapravo apsolutno ima logike.

Što više novca za najveće zvezde, to znači i veće interesovanje medija, investitora, sponzora. U pitanju je zapravo marketing koji ne podrazumeva samo promociju turnira, nego i čitave države - jer se sve održava u sklopu mnogo većeg projekta. 

Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial /Fayez Nureldine / AFP / Profimedia 

Iza projekta stoji Turki bin Abdul Mohsen Al-Šeik, savetnik Kraljevske porodice Saudijske Arabije koji je pre svega fokusiran na sport, pa je na njegovu ideju organizovan i teniski turnir u Rijadu.

Saudijci imaju plan da do 2030. godine "puste pipke" u većini sportova, pošto su već počeli da ulažu u boks, fudbal, mma, sada i tenis u kome posebno imaju velike ambicije za budućnost. Prosto, golim okom je vidljivo koliko taj sport zaostaje za drugima, na šta i Đoković večito upozorava.

Podsetimo, Novak Đoković danas u polufinalu igra protiv Janika Sinera od 18.30, dok se sa druge strane žreba nalaze španski asovi Karlos Alkaraz i Rafael Nadal. Samo pobedniku će pripasti šest miliona dolara.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Novak objavio HIT snimak iz automobila  Instagram/djokernole