Novak uzeo milione, ali mu dvojica rade o glavi: Hoće da ga sruše dok nije na terenu, dišu mu za vratom!

Novak Đoković bi nakon ove nedelje mogao da ispadne sa mesta koje vodi na Završni masters u Torinu.

MOHAMMED BADRA/EPA

Ovog ponedeljka smo doboili i trećeg sigurnog učesnika mastersa u Torinu, a dobićemo i četvrtog narednog ponedeljka. Janiku Sineru i Karlosu Alkarazu pridružio se Aleksandar Zverev, dok Danilu Medvedevu nedostaje deset bodova da i matematički obezbedi odlazak i to će biti rešeno već sledeće nedelje.

A onda kreće trka! Sedam mesta je garantovano na mastersu kroz ATP trku, a Novak Đoković je među onima koji jure jedno od tih mesta. Najbolji teniser svih vremena ga trenutno drži, ali realno gledano za sedam mesta konkuriše 11 ili 12 tenisera.

Za sada nakon kraja egzibicije u Rijadu posle koje su svi učesnici dobili ogromne količine novca Novak je slobodan i čekamo njegov sledeći korak, a rivali koji ga jure uglavnom igraju neki od turnira. Kakva je tu situacija?

ČETIRI PODELJENA MESTA, A NOVAK?

Janik Siner ima 10.330 bodova, Karlos Alkaraz 6.710, a Aleksandar Zverev 6.215 je treći koji je obezbedio odlazak. Danil Medvedev ima 4.820 bodova i on je siguran, a deluje da i petoplasiranom Tejloru Fricu koji ima 4.290 bodova niko ništa ne može, da Amerikanac samo čeka da se i matematički plasira.

A prvi koji realno ima zašto da brine je Novak Đoković. Osvojio je 3.910 bodova ove sezone i drži pretposlednje šesto mesto koje vodi u Torino. Kasper Rud je sedmi sa 3.845 bodova i potrebne su mu dve pobede u Bazelu kako bi prestigao Novaka. Andrej Rubljiv ima 3.620 bodova i prvi je ispod crte, ali sa 3.620 poena ipak mu je potrebno da dođe do polufinala Bazela kako bi stigao Novaka. Aleks de Minor ima 3.355 bodova, igra u Beču i nada se da bi pobedom na tom turniru mogao da se izjednači sa Rudom i približi Novaku. Tomi Pol i Grigor Dimitrov su preko 3.000 bodova, igrali su finale Stokholma i to im je dalo nadu da mogu da se uključe u ovu trku.

Sve u svemu Novaka posle ovonedeljnih turnria u Bazelu i Beču mogu u trci za Torino da prestignu dvojica - Kasper Rud i Andrej Rubljov. Ipak i to bi ga izbacilo sa mesta koje vodi na završni masters. Zato čekamo 28. oktobar i masters u Parizu. U Bersiju je prethodnih godina Novak suvereno vladao, a mnogi veruju da će se Đoković ipak pojaviti i u Beogradu 4. novembra. Videćemo uostalom koliko mu je do tog Torina i stalo.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Novak Đoković   MONDO/Dušan Ninković