• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dela velikana u Galeriji SANU!

Izvor MONDO/Tanjug

Izložba "Edgar Dega: Trenuci posmatranja" biće postavljena od 15. jula do 15. septembra u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti, najavio je Narodni muzej u Beogradu.

Osnovu izložbe cine radovi iz Narodnog muzeja u Beogradu, ukupno 29 ostvarenja velikog impresioniste, pre svega crteža i monotipija.

Povezane vesti

MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Uz predstavljanje radova na papiru, posetioci ce moci da se upoznaju sa njegovim istraživanjima u oblasti fotografije, što zajedno pruža mogucnost za doživljaj njegovog jedinstvenog umetnickog senzibiliteta i za upoznavanje urbane kulture Pariza druge polovine 19. veka.

Nastanak, istorijat i put njegovih dela iz Narodnog muzeja govori o burnim, cesto i tragicnim istorijskim zbivanjima, ali pre svega o kulturnoj klimi koja je obeležila Evropu kao i naše društvo.

To upucuje na odgovornost, pre svega prema licnostima koje su svojom posvecenošcu i otvorenošcu, kao i izvrsnim poznavanjem i osecajem za prave vrednosti stvarale privatne kolekcije koje se danas cuvaju u Narodnom muzeju u Beogradu isticu iz te ustanove.

Centralno mesto u tom smislu pripada kolekciji Eriha Šlomovica, mladog Beogradanina, tragicno postradalog u Drugom svetskom ratu, iz koje potice najveci broj Degaovih dela koja cine ovu izložbu.

Kroz postavku izložbe, ciji je autor dr Dragana Kovacic, uz koautorke monografskog kataloga dr Milanku Todic i Jelenu Dergenc, mogu se pratiti dramaticni procesi modernizacije Pariza, ali i Beograda, kada se brzina i kretanje izdvajaju, sve izraženiji cineci da citave predstave i odnos prema okruženju postanu krajnje nestabilni.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE