• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Adligat - čuvar srpske, ali i svetske kulture

Izvor mondo.rs

U SANU je održana Skupština Adligata, udruženja koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umetnosti i međunarodne saradnje. Zahvaljujući donatorima, samo u ovoj godini, Adligat je dobio više od 200.000 publikacija!

 Adligat - muzej knjiga i publikacija Izvor: MONDO/P. V.
Izvor: MONDO/P. V.

Porodica Lazić iz Beograda nesebično je odlučila da svoje bogato književno nasleđe podari Srbiji i srpskoj kulturi, ali ne samo njoj - već i Evropi i svetu.

"Kolekciju je započeo moj čukučukundeda, devet generacija unazad, u 18. veku, sveštenik Mihailo Lazić. Moja porodica je 1882. godine prvi put otvorila biblioteku za javnost", kaže Viktor Lazić, predsednik Skupštine Udruženja Adligat.

Kuća na Banjici je pretvorena u Muzej, koji je otvoren 2012. godine. U njemu ima više od milion bibliografskih jedinica, od čega više hiljada rariteta, recimo knjiga iz 16. veka, potom zbirka minijaturnih knjiga, najveća u regionu, od kojih je najmanja ona od 3,5 milimetra.

Muzej poseduje i knjige od svile, od slonovog izmeta(!), knjigu od bambusa, molitvenik iz Mjanmara, a nabavljeni su i spisi pravoslavnih monaha iz Etiopije na pergamentu na koži fetusa ovce.

ŠTA ZNAČI ADLIGAT?

Naziv Udruženja Adligat potiče od stručnog bibliotečkog termina koji označava više raznolikih knjiga povezanih u jedne korice. Taj naziv je za nas simbol povezanosti ne samo više knjiga u jednim koricama, već više generacija, kultura, zemalja i naroda pod jednim krovom, u jednoj instituciji.

Udruženje Adligat dobija na desetine hiljada publika iz mnogih zemalja sveta, recimo samo u ovoj godini je dostavljeno više od 200.000 publikacija(!), od toga u septembru 62.000, ali i nesebično poklanja. Zahvaljujući Adligatu knjige i publikacije su poslate u biblioteke najzabačenijih gradova u Srbiji, Trebinju je poklonjeno 10.000 publikacija, Tutinu oko 6.000, Banjaluci 2.200...

Jedno od najvećih blaga ovog Udruženja i muzeja jeste i zbirka Antona Čehova, za koju ponosno ističu da je jedna od dve najvrednijih u svetu!

U Muzeju možete da vidite i pisma Miloša Crnjanskog, drugih srpskih književnika, potom retke fotografije razrušenog Beograda u Drugom svetskom ratu...

Zahvaljujući ovakvim ljudima, srpska kultura opstaje i biće preneta na generacije koje dolaze. Ali, oni ne mogu sami i treba im pomoći.

"Naše opredeljenje je univerzalno - kultura, umetnost, nauka i međunarodna saradnja", poručuje Viktor Lazić.

PODSETITE SE MONDO TV PRILOGA O ADLIGATU

ALI i ZANIMLJIVE PRIČE VIKTORA LAZIĆA



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE