• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Joko Ono dolazi u Beograd!

Izvor mondo.rs

Srpska prestonica će ove godine biti centar umetničkog sveta

U septembru i oktobru, Beograd ce biti centar umetnickog sveta, obecao je Gunar Kvaran, koji je sa svojom suprugom Danijel Kvaran, umetnicki direktor 57. Oktobarskog salona, na predstavljanju selekcije koju su nazvali "Lepota kakofonije".

Medu 68 umetnika iz 27 zemalja, sa svih kontinenata osim Australije, ciji radovi reprezentuju raznolikost trendova u savremenom likovnom stvaralaštvu su i neka od vodecih imena globalne scene - Anselm Kifer, Lari Bel, Olafur Elijason, Sindi Šerman, Takaši Murakami, Hito Stejerl... Najveca zvezda, ciji je dolazak u Beograd najavljen, sigurno je - Joko Ono, koju šira publika, uz njen umetnicki i politicki angažman, zna i kao udovicu Džona Lenona.

"Istražujuci koji se umetnici najbolje uklapaju u naš koncept - da trenutno u svetu ne postoje dominantne umetnicke škole i trendovi, vec da je karakteristika savremene scene raznolikost, diverzitet u svakom smislu - krenuli smo od Beograda i Balkana. U tom kontekstu umetnici sa Balkana su nam bili pravo otkrovenje. Za mnoge od njih znali smo i ranije, ali kroz njihovo prisustvo na sceni u Njujorku, Londonu, Parizu, Skandinaviji", istakao je Gunar Kvaran na konferenciji u Kulturnom centru Beograda, prenose "Novosti".

Konacno joj odali priznanje! (FOTO, VIDEO)

Vidljivo je, primetio je direktor i selektor Salona, da je medu stvaraocima više žena, a cak 40 umetnika pripada najmladoj generaciji.

"Snaga žena umetnika raste, sve je vidljivija u poslednje dve decenije", kazao je Kvaran, dodajuci da ce pricu o ujedinjavanju suprotnosti dopuniti i pet potpuno razlicitih prostora beogradske izlagacke scene, koja je prema njegovim recima veoma živa, dinamicna i inventivna.

Izložbe predstojeceg "Oktobarca" tako ce se odvijati u Galeriji KC Beograda, Galeriji SANU (prvi put ukljucena u Salon, a zahvaljujuci kojoj ce prema Kvaranovim recima moci da u Beograd dodu i neka delikatnija i vrednija dela), zgradi Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, Galeriji U10 (prostor mladih umetnika, aktivno ukljucenih u postavku) i Nezavisnoj umetnickoj asocijaciji "Remont".

Džon Lenon, Bitlsi i Radivoj "Žucko" Korac

Najveci kvalitet Oktobarskog salona, izložbe sa najdužim kontinuiranim trajanjem posle Drugog svetskog rata, istakla je Gordana Goncic, direktor KCB, upravo je taj što otvara dijalog, kako u našoj sredini, tako i sa svetom. Znacaj i kvalitet ove manifestacije koja je postala bijenalna 2014. godine, Ivona Jevtic, gradski sekretar, potkrepila je podatkom da je 56. Oktobarski salon videlo 17.000 posetilaca.

Gradski menadžer Goran Vesic rekao je da dolazak Joko Ono potvrduje da Beograd postaje svetska umetnicka prestonica, kao i izložba Marine Abramovic, sledece godine u MSU. On je otkrio da su u toku pregovori sa Marinom da jedna njena instalacija trajno bude postavljena tamo odakle je potekla - u SKC-u.

IZBOR SRPSKIH UMETNIKA

Po pozivu ce na Salonu izlagati Vladimir Velickovic, Dušan Maja Ðordevic, Aleksandra Domanovic, Marta Jovanovic i Jelena Mijic, dok su radovi Tijane Kojic, Marije Calic, Branka Miliskovica, Nemanje Nikolica, Katarine Zdjelar, Nine Ivanovic i Lidije Delic, izabrani na konkursu na koji je pristiglo 305 predloga.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bianconeri

Svi vole ovo samo joko ono.

SERIJE