Nova knjiga Žarka Lauševića...USKORO | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kultura

Nova knjiga Žarka Lauševića...USKORO

Treće književno delo poznatog glumca uskoro će ugledati svetlost dana.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Memoarska proza pod nazivom "Sve prođe, pa i doživotna" biće predstavljena publici 18. decembra u Akademiji 28, u Beogradu.

Nakon dva bestselera "Godina prođe, dan nikada" i "Druga knjiga", Laušević će predstaviti potresno i intimno štivo  koje će svakog čitaoca podstaći na razmišljanje, ali i na suze.

Laušević u većem delu knjige opisuje svoj boravak u Kazneno-popravnom zavodu Zabela kraj Požarevca. Predgovor za knjigu je napisala Vida Ognjenović.

Evo i odlomka iz predgovora.

Na stranicama nove knjige Žarka Lauševića: "Sve prođe, pa i doživotna" nalazimo bespoštedno strogo vođene i dosledno beležene razgovore sa samim sobom. Te Lauševićeve, do surovosti precizne vivisekcije sopstvene pozicije u dosuđenoj krivici, autentičnom misaonom oštrinom i smelim zahvatima u samo srce činjenica, čine ovu knjigu izuzetnom. Njena snaga je u tome što je bez bolećivosti, što ne zamagljuje, ne mami sažaljenje, ne pozira, već razotkriva i ne uzmiče pred suočavanjem. Zbog tog sasvim neobičnog au- torskog stava, ova bi dnevnička knjiga, verujem, prošla i najstrožiji izbor za listu vrhunskih u svojoj književnoj vrsti...

Dok slika ikonu za rukovodioca zatvora, zatim portrete svojih roditelja, beleži u dnevnik da se na čudan način oseća kao da je neko drugo biće dok to radi, kao da nije ni ovde ni tamo. A onda ga neke pojave surovo vrate unutar omeđenog kruga... U dnevnik je upisao koliko mu je značio telegram Mire Stupice kojim mu čestita novu 1997. godinu... ali i žal što ga nisu pustili na sahranu dobrom i prisnom starom prijatelju, glumcu Pepiju Lakoviću, koga je od milošte zvao — "oco"... I još je mnogo toga poverio Dnevniku na jedinstven način, bez patetike, bez lamenta, bez vazda spremne dežurne suze u grlu i šaržiranog efekta. U celosti navodi neke neodoljivo zgodne događaje sa kolega- ma glumcima koji mu dolaze u posetu, divne očinske razgovore sa decom, pisma Aniti, rodbini i prijateljima, kao i ona koja šalje, uz molbe za obnovu suđenja i druge advokatske intervencije. Isto tako upisuje poneki autentični dijalog sa zatvorenicima, kao ovaj:

"Žare, ti si dobar, ne valja ti to".

"Ovde su svi dobri".

"Niko ovde nije dobar, ti jesi".

"Jok ja. Samo se pretvaram. Diplomirani glumac".

Svi žele da čitaju Žarka Lauševića

Pisac Laušević se u novoj knjizi predstavlja kao autor dramatičnog štiva koje spada u vrhunske zapise dnevničke literature. On je 30 meseci u zatvoru Zabela, osuđenik broj 28375 koga pogrdno zovu Glumac i koji vodi svoje potresne beleške. Život na robiji je nikad predvidljiv i često neverovatan, ljudi su surovi i neuhvatljivi. Žarko je bolno iskren u preispitivanju svog udela u krivici zbog koje je lišen slobode, vapi za svojom ljubavlju, Anitom, za decom, za roditeljima. Dirljivo je njegovo opraštanje od oca, ubedljiv je kada otkazuje punomoć svom slavnom advokatu, briljantan u svojoj završnoj reči na sudu. Koliko god priznaje kad klone i kad ne vidi ima li sutrašnjeg dana, toliko je ciničan i duhovit kada za to ima povoda, pa filmski dočarava svoje junake, među kojima su i kolege koje ga obilaze, jedan od njih dobri i dragi Josif Tatić.

Knjiga "Sve prođe, pa i doživotna" je uzbudljiva dokumentaristička proza u literarnom tkanju koja se teško ostavlja do poslednje stranice.

Knjiga će biti u prodaji od 21. decembra u  objektima Moj kiosk i svim bolje snadbevenim knjižarama.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 11

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mile

Dobar pisac, ali ODLICAN glumac!

Pamtim,ali i pričam drugima!

Bez reči!Možda ipak,DOKLE,prijatelju!?Zar nije poštenije skloniti se iz javnosti,zbog tih unesrećenih ljudi, da se ne razdražuju dalje?!Sve drugo je nebitno.

Secam se

@Pamtim,ali i pričam drugima! U potpunosti se slazem sa Vasim komentarom, on moze da se priseca a neko ne moze!!!

TV LICA

Horoskop

SERIJE