• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Betmen: GOSPODIN među superherojima, koga još nismo potpuno upoznali ANKETA

 Predrag Vujić
Autor Predrag Vujić

Jedan od najpopularnijih superheroja svih vremena - Betmen - ove godine je napunio 80 godina. U Beogradu je tim povodom održana zanimljiva tribina kao omaž PLEMENITOM junaku koji brani svoj grad od zla.

U novembru 2018. godine nakon tribine o Supermenu, u anketi na stranici MONDA o tome kog superheroja najviše volite, najviše vaših glasova (gotovo 200) dobio je Betmen, za njim je sledio Supermen (116).

OK, uzorak nije reprezentativan, ali rezultati jesu indikativni.

Supermen i Betmen su ostali najvoljeniji (i najdugotraniji) superheroji, u cijim smo dogodovštinama uživali i navijali da "dobro pobedi zlo", jer tako, valjda, treba i mora da bude. A njih dvojica, razliciti po karakteru i po snazi, bili su sve ono što vecina nas želi - da prestanu da nas maletratiraju raznorazni zlikovci psihopate, budale...

Povezane vesti

Za razliku od Klarka Kenta aka Supermena koji ima natprirodne moci, Betmen je poput nas. Dakle, on je covek od krvi i mesa, koji je posle porodicne tragedije i traume u detinjstvu rešio da svoj život posveti dobru i da zaštiti slabije ili manje sposobne od raznih zala.

S tim da Betmen ima veliku prednost jer je bogataš, koji ne mora da misli da li ce sutra imati za hleb (po cemu se, istina, bitno razlikuje od vecine populacije na planeti).

Kako je pocela prica o Betmenu koji je ove godine napunio 80 godina?

Na još jednoj zanimljivoj tribini, strip fanatici kakvi su Uroš Smiljanic, Igor Stanojevic i Pavle Kneževic, proveli su nas kroz vremeplov i odali omaž ikoni pop kulture, najpopularnijem heroju današnjice, pa i najizdržljivijem liku današnjice - Betmenu.

Šta je to što Betmena izdvaja od ostalih strip junaka ovog tipa?

Pre svega, njegova životna prica, cilj koji je postavio pred sobom i od kojeg ne odustaje, kao i to što nip o koju cenu ne odustaje od svojih moralnih nacela i principa.

Pricu o Betmenu znamo - dok je bio decak, ubijeni su mu roditelji, jednog dana u sobu mu je uleteo slepi miš i on je odlucio da bude baš takav. Sebi je zadao zadatak - da uci, uci, uci, ali i konstantno vežba kako bi stekao snagu i u svom Gotamu zaveo mir i red (kad vec oni koji su za to placeni ne mogu/ne žele).

Prvi strip o Betmenu objavljen je u maju 1939. godine, dakle pred Drugi svetski rat, a takva politicka klima, neminovno je uticala i na njegovu popularnost, jer je svetu, u predvecerje užasa, bila potrebna nada da ce dobro, ipak, pobediti.

Od prvog Betmena, koji je bio mešavina Zoroa (maska i licno nasledeno bogatstvo) i Senke (urbani lik, sa malo gotik senzibilitetom), kojeg je stvorio Bob Kejn (uz veliku pomoc mnogih crtaca, ali i scenariste Bila Fingera, kome je slava naknadno priznata), do danas, ovaj covek sa efektnom maskom, doživeo je niz transformacija. Ali, njegova suština ostala je ista - pametan, mudar, promucuran, i pre svega PLEMENIT.

Vratimo se na taj pocetak - jako bih voleo da mogu da se za tili cas prebacim u prostoriju/redakciju u kojoj je izneta odeja o ovom superheroju: "Hej, hajde da nacrtamo lika u trikou, sa maskom preko lica, koji ce da mlati i ubija kriminalce i brani svoj grad", rekao je neko i ta ideja je prošla!

I ne samo da je prošla, nego taj isti Betmen traje i danas, sa izvesnom krizom u jednom periodu, ali istorijski gledano, zanemarljivom. I kao što je primetio Pavle na tribini, koja je trajala 70 minuta (prekratko da bi se sve reklo o Betmenu), i danas upoznajemo Betmena i specificnost njegovog karaktera i mi, zapravo, njega nikada nismo spoznali do samog kraja. U tome je dodatna car ovog lika.

U prvih desetak stripova, Betmen je bio nemilosrdan - mlatio je kriminalce, ubijao ih bez pardona, bacao kroz prozor, bukvalno ih je sakatio. Betmen je za tili cas postao veoma omiljen strip junak, ali, vrlo brzo se prešlo na tržišnu logiku i shvatilo se da bi moglo da se zaradi i od onih cija želja mora da se sluša - dece. Da im ne bi uzor bio baš takav lik koji izade na ulicu i izlomi negativce, ubija ih a da ne trepne (doduše, kriminalce, ali svejedno), vrlo brzo je njegov lik ublažen, da bi se došlo do toga, kao neke mantre da Betmen uopšte ne ubija protivnike. Ali je i dalje uspešan u borbi protiv zla.

Prvi Betmen je bio nešto drugaciji od današnjeg. Triko/kostim mu je bio tamno plav ili golubije siv, imao je ljubicaste rukavice. I pripadao je džet-set svetu, voleo je da se pojavljuje na zabavama visokog društva, bio je plejboj i daleko od toga da se gadio takvog života. A imao je i pištolj!

Vec 50-ih godina, Betmenu je malo promenjen izgled (prethodno, vec posle 20-ak brojeva prirodat mu je i kompanjon - Robin, decak koji je imao kostim živopisnih boja i koji je dobio ime po ptici).

Posle uspeha serije 60-ih godina prošlog veka o Betmenu i te euforije, strip je poceo lošije da se prodaje, pa je trebalo nešto uciniti - ili da se gasi ili da se uradi nešto drugacije. Srecom po Betmena (i sve  zaljubljenike u strip), dogodilo se ovo drugo. Nil Adams i Denis O'Nil vratili su Betmena u "prirodno okruženje", u podzemlje, mracni svet kriminala, kojeg je trebalo "ocistiti".

Smatra se da je taj Betmen iz produkcije Adams-O'Nil najbolje nacrtani strip tog doba, a do danas se njegov lik nije bitnije promenio.

Na popularnost Betmena svakako su uticali i oni protiv kojih se svih ovih decenija borio - negativci. Bilo je tu prave galerije likova i "frikova", mnogo izdašnije nego u slucaju, recimo, Supermena.

Od nominalno prvog - šefa mafije Karmina Falkonea, zastrašujuceg Bejna koji lomi kicmu Bemtenu kao šibicu, Huga Strejndža, bolesnog Profesora Piga, koji ima masku svinje i armiju, tecnošcu umrtveljnih sledbenika, Raz Al Gula, Ridlera... do apsolutnog rivala Džokera, pravog manijaka i ludaka.

Svim navedenim, a i onima koji nisu, zajednicko je da bi voleli da Betmena nema. Tacnije, želeli bi da su kao on i opsednuti su njime, žele da ga nadmudre, pobede. Postoje i teorije, koje su koristili i razni scenaristi, da svih tih negativaca ne bi ni bilo da Betmen nije psihotican, opsesivan.

Betmen je heroj. Iako on ne misli tako:

"Heroj može biti svako, cak i covek koji uradi nešto jednostavno, kao što je stavljanje kaputa na rame decaka, kako bi mu stavio do znanja da kraj sveta nije blizu".

Anketa

Kojeg superheroja najviše volite?

  • Supermen

    13.63% (139)

  • Betmen

    46.08% (470)

  • Spajdermen

    5.98% (61)

  • Iron Man

    3.53% (36)

  • X Man

    1.18% (12)

  • Fantom

    1.86% (19)

  • Deadpool

    5.1% (52)

  • Crni panter

    0.59% (6)

  • Vulverin

    9.61% (98)

  • Wonder Woman

    1.96% (20)

  • Osvetnici (The Avengers)

    3.82% (39)

  • Flaš Gordon

    1.08% (11)

  • Robokap

    1.67% (17)

  • Neki drugi

    3.91% (40)

Kojeg superheroja najviše volite?

Rezultati

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beograđanin

Hi Man

Marko

Iron Man ili ti Tony Stark su za mene jedni jedini.

Logitech

Supermen je zakon.

SERIJE