• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Svetinja vode": Uspomene sefardskog Beograda u Institutu "Servantes"

Izvor mondo.rs

Izložba Gabrijele Nikolić biće otvorena 2. oktobra u 19 časova, a predstavlja priču izgubljenog sefardskog Beograda.

Izložba "Svetinja vode" (Agua sagrada) autorke Gabrijele Nikolić biće otvorena 2. oktobra u 19 časova u galeriji Instituta Servantes u Beogradu.

Priče nekog izgubljenog sefardskog Beograda, rituali i uspomene koje je zatrpalo vreme i ljudske sudbine koje prkose zaboravu okosnica su autorkinog istraživanja kako porodične, tako i istorije srpske prestonice i njene jevrejske zajednice.

"Amam u evrejskoj mali do evrejske škole opravljen u najboljem stanju, sa svima potrebnim udobnostima snabdeven, koji ima više kabina sa evropskim nameštajem, kupanje je po običaju carigradskom, vode dovoljno vruće i ladne, tuševi dobri, toplota najvišeg stepena, doček najboljom čistotom i uslugom", stajalo je u oglasu koji je 1885. godine, moleći "za mnogobrojnu posetu", objavio u novinama amamdžija jevrejski Jozef Zunana.

Iako zgrada u kojoj se nalazilo ovo ritualno jevrejsko kupatilo ne postoji već osamdeset godina, priča o njemu i njegovom vlasniku oživeće u Beogradu ovog oktobra.

Inspirisana svojim sefardskim poreklom, autorka izložbe "Svetinja vode" Gabrijela Nikolić polazi od traganja za ostacima pomenute zgrade na Dorćolu, u starom sefardskom naselju gde je njen čukundeda Josif Zunana bio vlasnik hamama ili mikve, ritualnog jevrejskog kupatila. Zgrada je porušena 1939. godine i od tada mikve više nije postojala u Beogradu.

Postavku čine eksponati arhivske građe, porodične arhive, digitalne grafike i projekcija eksperimentalnog videa koji simboliše pročišćenje, koncept od velikog značaja za jevrejsku tradiciju.

Izložba "Svetinja vode" premijerno će biti predstavljena u Institutu Servantes u Beogradu, a posetioci će moći da se upoznaju sa ovom neobičnom porodičnom pričom sve do 29. oktobra.

Ova izložba čini deo projekta nazvanog "Ruta Servantes: Sefardski Beograd" kojim Institut Servantes nastoji da predstavi bogato sefardsko nasleđe srpske prestonice.

Povezane vesti

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE