• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVEĆA zbirka knjiga o Egiptu u regionu nalazi se u Beogradu (VIDEO)

Izvor mondo.rs

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, uz podršku ambasade Egipta i Srpsko-egipatskog društva prijateljstva, formira najveću i najvažniju zbirku knjiga o Egiptu.

 NAJVEĆA zbirka knjiga o Egiptu u regionu nalazi se u Beogradu (VIDEO) Izvor: Viktor Lazić/Mondo

U Muzeju knjige i putovanja u Beogradu nalazi se najveća zbirka knjiga o Egiptu u regionu. Sa više od 1.500 naslova, te zasebnim zbirkama knjiga o starom Egiptu, Koptima i delima egipatskih pisaca na arapskom jeziku ova zbirka predstavlja važan most prijateljstva između naše dve države.

O ovoj zbirci bilo je reči u razgovoru predsednika Adligata sa egipatskom ministarkom kulture dr Ines Abdel-Dajem, koji je organizovao ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli. Ubrzo je usledila poseta delegacije egipatskih književnika i intelektualaca Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti koji su otvoreni u okviru Udruženja Adligat. U poseti su bili, između ostalih, književnik Muhamed Salmavi i egiptolog Mamduh El Damati, sa kojima je dogovorena dugoročna saradnja.

Možda će vas zanimati

Mamduh El Damati je jedan od najuvaženijih egiptologa današnjice, profesor, bio je direktor slavnog Egipatskog muzeja u Kairu i bivši ministar antikviteta Egipta.

Adligat je posetio i Muhamed Salmavi, značajan egipatski književnik, uvažavan širom arapskog sveta. Bio je dugogodišnji predsednik Udruženja književnika Egipta, generalni sekretar Udruženja arapskih književnika. Autor je više od trideset knjiga, a naročito je važno i širom sveta prevođeno njegovo delo "Krila leptira" u kojem je predvideo revoluciju koja se dogodila 2011. godine. Bio je na mnoštvu visokih državnih pozicija, pa je bio i član komisije koja je pisala novi egipatski ustav.

"Gospodin Salmavi je u ime književnika Nagiba Mahfuza primio Nobelovu nagradu za književnost i pročitao njegovu besedu u Švedskoj akademiji. Adligatu je obećao na poklon potpis velikog književnika", kaže predsednik Adligata Viktor Lazić.

AKO NISTE BILI U ADLIGATU... POGLEDAJTE MONDO TV PRILOG!

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Standard Liege

Kad smo prvi u svemu, lideri svega u okruzenju i regionu, da li znate i ovo da su nam plate najmanje u Evropi?

SERIJE