• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okupljanje "Sanjara": Više od 50 umetnika iz sveta na Oktobarskom salonu

Izvor MONDO/Tanjug

Pogledajte ko sve učestvuje na narednom izdanju "Oktobarca"!

Radovi više od 50 umetnika iz celog sveta koje su odabrali kustosi Ilarija Marota i Andrea Baćin iz Italije, čine postavku 58 Oktobarskog salona, međunarodne izložbe savremene umetnosti koja će se održati od 19. septembra do 1. novembra 2020. godine u Beogradu, najavili su organizatori u Kulturnom centru Beograda.

Muzej grada Beograda biće centralna pozicija održavanja Oktobarskog salona čiji je slogan "Sanjari",a izložba će biti postavljena i na još nekoliko punktova u gradu.

Možda će vas zanimati

Ilarija Mariota je istoričarka umetnosti kustoskinja i izdavač i zajedno sa Andreom Baćinom, takođe kustosom i grafičkim dizajnerom od 2009. godine čini urednički i kustoski kolektiv u Rimu. Osnivači su međunarodnog umetničkog časopisa i izdavačke kuće pod nazivom Cura i neprofitnog projekta "Basement Roma" posvećenog afirmaciji najmlađih umetnika.

Mariota je naglasila da je Beograd inspirativno mesto za savremenu umetnost zbog svog karaktera, energije i arhitekture.

"Slogan Oktobarskog salona je 'Sanjari' i izabrali smo umetnike koji umeju na revolucionaran način kroz svoja dela sposobni da nam otvore oči i duše. Umetnici koji su izabrani sa našu izložbu su među nejaktuelnijim danas. Oni su antene budućnosti u savremenoj umetnosti", kazala je Mariota i dodala da spisak autora čija dela će činiti izložbu nije još gotov.

Kako kaže najverovatnije će 54 umetnika izlagati na Oktobarskom salonu.

"Očuvanje životne sredine, politički i rodni identiteti su među najvažnijim temama predstojećem Oktobarskom salonu. Nama su potrebni senzibilnost, novi pogledi umetnika, njihovi snovi...Umetnici nam pružaju novu perspektivu i scenario sadašnjeg vremena", kazala je Mariota.

Na konkurs 58. Oktobarskog salona stiglo je skoro 300 prijava i portfolija, a Andrea Baćin je obrazložio izbor umetnika i njihovih dela koji će po prvi put izlagati na "Oktobarcu". Fokus na mladim umetnicima sa Balkana i Srbije je takođe deo koncepta izložbe.

"Originalnost ideja i inovativnost u umetničkim procesima nastajanja radova opredelili su nas za sjajne i vrlo talentovane umetnike. Marija Avramović i Sem Tvidejl čine prvi odabir umetnika za učestvovanje na izložbi. Marija je iz Beograda, a on je iz Engleske. Oni rade zajedno i žive u Parizu. Uz njih priliku da izlažu na Oktobarskom salonu imaće i Sanja Ćopić iz Beograda, Nenad Gajić iz Pančeva, Nadežda Kirćanski iz Zrenjanina, Hana Miletić iz Zagreba i Sonja Radaković iz Beograda", kazao je Baćin.

Aleksandar Ilić, direktor Kulturnog centra Beograda, kazao je da je Oktobarski salon najveća izložba savremene umetnosti u ovom delu Evrope.

"Očekujem da ćemo imati rekordnu posetu kao što je to bio slučaj sa prošlim izdanjem Oktobarca", kazao je Ilić.

Gordana Goncić, predsednica Odbora 58. Oktobarskog salona, istakla je da izložba ima podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

"Srećni smo što možemo da realizujemo važan kulturni događaj. narednim izdanjem Oktobarskog salona mi obeležavamo 6 decenija od nastanka izložbe i zato imamo izuzetnu odgovornost da sadržej bide na nivou renomea manifestacije", kazala je Goncić.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE