• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje RUTA festival: Zavesu premijerno podiže predstava "Liliom"

Izvor mondo.rs Izvor Večernje novosti

Mesto okupljanja najboljih ostvarenja gradskih pozorišta stare Jugoslavije.

 RUTA festival Beogradsko dramsko pozorište Izvor: MONDO/Goran Sivački

Na velikoj sceni Beogradskog dramskog, koja nosi ime doajena našeg glumišta Olivere i Radeta Markovića, danas  1. decembra se otvara Prvi RUTA festival.

To će biti mesto okupljanja najboljih ostvarenja gradskih pozorišta stare Jugoslavije. Tako će do 6. decembra na Crvenom krstu svoju produkciju predstaviti teatri iz Srbije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Slovenije.

Možda će vas zanimati

Zavesu Prvog festivala premijerno podiže predstava "Liliom" Ferenca Molnara (režija Ane Tomović) u izvođenju domaćina. Narednih dana na repertoaru su Euripidove "Bakhe" (režija Lenka Udovički, Teatar Ulysses i Zagrebačko kazalište mladih), Servantesov "Don Kihot" (Andraš Urban, Gradsko pozorište Podgorica), "Mirna Bosna" Borisa Lalića (u rediteljskom čitanju Saše Peševskog, Kamerni teatar 55 Sarajevo), Žarijev "Kralj Ibi" (Vasil Hristov, Dramskog teatra Skoplje) i "Plah udah" Nejca Gazvode, u izvođenju ansambla Mesnog gledališča Ljubljana.

Reditelj i idejni tvorac Unije i Festivala Jug Radivojević, pokrenuo je inicijativu sa stavom da je Beogradsko dramsko inovativno od svog osnivanja i ide u korak s vremenom. Zato RUTA ima i metaforično značenje, jer sugeriše da pozorišta iz regiona imaju zajednički put, pravac i putovanje.

"Ogromno je interesovanje publike, stručne javnosti i kolega s celog ovog prostora", rekoa je Radivojević za list "Večernje novosti".

BDP će u vreme trajanja festival biti regionalni pozorišni centar. Festival otvara Jure Franko, velika jugoslovenska ikona, čuveni skijaš i osvajač srebrne medalje u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, sada jedan od najuspešnijih pozorišnih producenata u regionu.

Formiranjem Unije omogućeno je da se kroz različite vidove umrežavanja ne samo međusobno predstave teatarska ostvarenja, razmenjuju umetnici, saradnici i iskustva, već rade koprodukcije i organizuju gostovanja tokom pozorišne sezone.

Prva koprodukcija Regionalne unije teatara već je realizovana: predstava "Ko se boji Virdžinije Vulf" (Ulysses i Beogradsko dramsko pozorište) letos je premijerno izvedena na Brionima, kasnije i u Beogradu, a od sutra je na stalnom repertoaru Beogradskog dramskog.

Inače, prvo "izdanje" svakog narednog festivala biće u Beogradu, potom u ostalim centrima regiona. Festival je revijalnog karaktera, a svako pozorište nastupa sa predstavom po sopstvenom izboru. Jedan od najznačajnijih ciljeva je - kontinuirano prisustvo svih teatara pred publikom celog regiona.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE