• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo šta neki od srpskih pisaca rade u samoizolaciji i šta nam poručuju!

Izvor mondo.rs

Jelena Bačić Alimpić, Mirjana Bobić Mojsilović i Vanja Bulić.

 Evo šta neki od srpskih pisaca rade u samoizolaciji i šta nam poručuju! Izvor: MONDO/Stefan Stojanović, MONDO/Goran Sivački

Vanredne mere, policijski čas, samoizolacija i neprijatelj koji nikoga ne zaobilazi, ako ne vodite računa o sebi, svojoj higijeni i socijalnoj distanci.

Mnogobrojne poznate ličnosti su se do sada oglasile povodom korona virusa, neke čak i nekoliko puta i poruka svih je bila ista - OSTANITE KOD KUĆE!

Možda će vas zanimati

Neki su pričali i davali predloge kako da se zanimate u samoizolaciji, a evo šta rade neki od naših književnika i šta vam poručuju!

Jelena Bačić Alimpić dane provodi u svojoj kući na brdu gde piše. Ističe da televiziju ne gleda, a o situaciji kod nas i svetu se informiše putem novinskih portala.

"Kada ne pišem, odgovaram na mejlove, čujem se sa porodicom i prijateljima i čitam. Trenutno čitam roman Džona Irvinga 'Tuđa pravila'. Radnja ovog romana se odvija u seoskim krajevima Engleske u prvoj polovini dvadesetog veka. Kao ljubitelj romana epohe, uživam u mnoštvu Irvingovih likova od kojih se svakako izdvajaju dva ključna muška lika, doktor Vilbur Larč, upravnik sirotišta u Sent Klaudsu i njegov štićenik, siroče, Homer Vels. Neobične sudbine, izuzetno psihološki iznijansirani likovi, veština Irvingovog pripovedanja svakako jesu vredni čitalačke pažnje. Ipak, svima onima koji bi želeli da se upoznaju sa Irvingovim književnim opusom, a to još nisu učinili, toplo preporučujem da prvo pročitaju njegov roman 'Svet po Garpu'", rekla je ona i dodala:

"Takođe, svima koji ne znaju šta bi radili u dokolici, predlažem da urone u čudesni svet knjiga. Ja nastavljam da pišem, te se nadam da će početkom juna meseca, ako sve bude išlo po planu, pred čitaoce izaći i moj novi, deseti roman koji za mene, dok ga stvaram predstavlja pravi izazov i istinsko uživanje".

Mirjana Bobić Mojsilović ističe da se kod kuće ne dosađuje i iznosi lepu stranu sveopšte epidemije.

"Iako je strašno sve ovo što se događa celom svetu, ima ipak neke male sreće u svemu - u sveopštoj epidemiji usamljenosti, kojoj je svet izložen već godinama, ova prinudna usamljenost na neki način vratila je ljude jedne drugima, i sebi samima. Malo tišine nije naodmet" i ističe da onome ko ima biblioteku "ove pošasti ne mogu ništa".

"Knjige mogu da nas spasu od mnogo čega. Prvo, samo uz knjigu možemo da dobijemo poruku da nam životi nisu bezvredni, da mi nismo bezvredni. Samo uz knjigu možemo da putujemo kroz vreme i prostor, i ništa kao dobra knjiga ne može da nas inspiriše da nešto napravimo od vlastitog života.  Drugo, uz knjigu možemo da imamo fenomenalno društvo", rekla je spisateljica i otkrila da radi na novom romanu, ali preporučila i ovaj koji je nedavno objavljen.

"Ali divno je što mi je pre neki dan izašao roman 'Ono sve što znaš o meni'. Eto, preporučujem da se družite sa Nađom, Jelenom, Unom i Anom, glumicama koje liče na nas, i koje čekaju, kao i svi mi, samo tu jednu jedinu dobru rečenicu, sa kojom sve dobija drugačije značenje" .

Vanja Bulić je sa svojom suprugom Sladjanom otišao u svoju "bajkovitu kuću" na Zlatiboru, gde je napisao svoj prvi roman "Tunel - lepa sela lepo gore", a tu se rodio i Novak Ivanović, glavni junak njegovih sedam romana.

Bulić i sada stvara na Zlatiboru, ali kako kaže sada sa uključenim telefonom.

"Svaki od narednih romana sam, bar delom, napisao na Zlatiboru, izlovan od civilizacije sa isključenim telefonom. I sada pišem na Zlatiboru, ali sa uključenim telefonom, jer sam u stalnoj komunikaciji sa prijateljima, blizancima Ivanom i Ognjenom u Beogradu, i najstarijim sinom Dušanom i njegovom Jasminom, odbeglim u Suboticu da bi moj unuk Todor mogao da trči i vozi bicikl po dvorištu. U Beogradu su ceo dan provodili u stanu na sedmom spratu", ispričao je je pisac i otkrio da upravo završava osmi roman u kome je glavni junak Novak Ivanović.

"Ostala su još dva poglavlja. Roman nosi naziv 'Savin osvetnik'. To je priča o dva prijatelja i devojci u koju su obojica zaljubljeni. Inače, sve troje su bili članovi Streličarskog kluba 'Sveti Sava', koji se nalazi na Adi Ciganliji. Rat devedesetih godina je rastavio trojku: Radmilo i Dragomir su otišli u rat, a Sofija je ostala u Beogradu", ističe on i dodaje:

"Roman počinje ubistvom jednog ministra u zgradi vlade. Ubica je iz razrušenog Generalštaba uz pomoć sajle izbačene iz samostrela prešao na krov zgrade vlade, razbio prozor i samostrelom ubio ministra. Narednog dana u isto vreme na isti način, ubijen je jeromonah Arkadije u svom, neprimereno velikom i bogatom dvorcu u avalskoj šumi. Ko je ubica i šta povezuje jednog ministra i jednog jeromonaha? Novak, njegova koleginica Muška, privatni detektiv Obrad i suspendovani inspektopr policije, Perić, zajedno kreću protiv nastojanja vlasti da zataška slučaj. Razrešenje se nalazi u poslednje dva poglavlja koja upravo pišem".

PROČITAJTE I OVO

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hhohoho

Danas se svako naziva piscem, kao i novinarem. Srbija danas.

Srbija

Koji pisci?

Stojsn

Propali novinari bez škole.

SERIJE