• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Međunarodni dan dečije knjige: Manifestacija se odlaže, konkurs produžava!

Izvor mondo.rs

"Deci treba obezbediti dve stvari knjige i ohrabrenje da stalno čitaju!"

Danas je Međunarodni dan knjige za decu koji je ustanovljen pre više od pola veka, a obeležava se na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, kako bi se poslala poruka o magiji čitanja i važnosti razvijanja ljubavi pema pisanoj reči još u najranijem detijnstvu.

Planirani susreti bibliotekara i dece odloženi su do završetka epidemije izazvane korona virusom i izlolacije, a što deci daje priliku da se više druže sa knjigama kao i da nastave da šalju radove na konkurse koje su biblioteke tim povodom raspisale.

Možda će vas zanimati

"Svetski dan knjige za decu nije samo datum kad se slave dečija literatura, već i svi lepi trenuci koje provodimo čitajući", rekla je za Tanjug Katarina Novaković, rukovodilac dečijeg odeljenja Gradske biblioteke Novi Sad.

"U Srbiji, kao i u celom svetu, taj važan datum neće biti obeležen kao i obično razgovorima sa dečijim piscima, predstavljanjem novih književnih dela, literalnim i likovnim konkursima, radionicama", rekla je Novakovićeva i dodala da će sve biti preneto na online platforme.

Ona je, tom prilikom, podsetila i na reči pisca Majkla Morpurga - deci treba obezbediti dve stvari knjige i ohrabrenje da stalno čitaju.

"To je najvažniji zadatak roditelja, nastavnika i bibliotekara širom sveta. To je pravo svakog deteta i njihova i naša šansa za bolje sutra".

Violeta Đorđević iz "Dečijeg odeljenja" u Zmaj Jovinoj podsetila je da "Biblioteka Grada Beograda" svake godine u susret Svetskom danu knjige raspisuje literalno-likovni konkurs.

"Ove godine odlažemo manifestaciju, ali je to prilika da deca kako iz Srbjie tako i iz dijaspore nastave da šalju radove na temu 'Obrni, okreni, pesmu/priču/sliku izokreni' do kraja vanrednog stanja", rekla je i dodala da će najbolji radovi biti objavljeni na strani "Politika za decu".

Đorđvićeva je naglasila da je veoma važno da se ljubav prema knjizi razvija od malena.

"Predškolski uzrast je veoma važan, jer sva istraživanja ukazuju upravo na to da se koreni čitalačkih navika i ljubav ka knjizi razvija ponajviše do polaska u školu", rekla je ona i podestila da je zato važna saradnja koju bibliotekari ostvaruju i sa vrtićima.

U cilju promocije književnosti za decu Vlada Švedske ustanovila je priznanje "Astrid Lindgren" u čast autorke "Pipi Duga Čarapa", koju zovu i malom Nobelovom nagradom.

U Srbiji postoji nekoliko nagrada za najbolju dečiju knjigu - od najstarije "Neven", koju su u septembru dobile knjige "Sazvežđe vilona" Vesne Aleksić i  "Šest nemogućih stvari pre ručka", Marije Mišić, do one o kojoj odlučuju beogradski đaci - "Dositejevo pero".

Medju autorima čije je knjge taj veliki žiri više puta nagradio su Jasminka i Uroš Petrović, Gradimir Stojković, Slobodan Stanišić, Silvija Otašević i Simeon Marinković za dela "O dugmetu i sreći', "Zagonetne priče", "Hajduk iz Beograda", "Hajduk Veljko junak cele vojske vredan", "Olimpijski san" i "Na krilima radosti".

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE