• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Škoti imaju svog Tarabića: Roman "Lockdown" čamio u fioci 15 godina...

Izvor mondo.rs

... dok nije postao stvarnost.

 Korona virus u svetu knjiga o pandemiji nastala pre 15 godina Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Roman koji govori o smrtonosnoj pandemiji koja hara svetom, napisan je 2005. godine, ali nije objavljen jer je smatran izuzetno nerelanim i nerazumnim.

Petnaest godina kasnije, kada je fantastika postala surovija od stvarnosti, roman "Lockdown" (Izolacija) video je svetlost dana.

Možda će vas zanimati

Pisac, 68-godišnji Škot, Peter Mej, bivši novinar i scenarista BBC-a, kaže da su izdavači u Britaniji smatrali da je njegova predstava "Londona pod opsadom od strane nevidljivog neprijatelja H5N1 (ptičji grip) nerealna i da to nikada ne može da se dogodi iako su sva njegova istraživanja pokazivala da je to moguće".

U međuvremenu, Mej je zaboravio na svoje delo sve dok mu pratilac na Twitter-u nije predložio da napiše nešto o životu u doba korone.

"Zamislio sam se na kratko pre nego sam shvatio da sam tako nešto već napisao. Obavestio sam svog izdavača, a moj urednik samo što nije pao sa stolice. Celu knjigu je pročitao za noć i sledećeg jutra mi je rekao: ‘Ovo je sjajno. Moramo da je objavimo ovog trenutka’”.

Kada je ponovo pročitao svoju knjigu, i sam se naježio:

"Sve je tako jezivo tačno - detalji svakodnevnog života, način na koji se primenjuje izolacija, zabrane ljudima da napuštaju svoje domove".

PODACI O ZARAŽENIMA U BRITANIJI

Do sada potvrđeno 41.903 pozitivnih nalaza na korona virus COVID 19. Preminulo 4.313 ljudi.

Priča je smeštena u Londonu, koji je epicentar pandemije koja primorava vlasti dau vedu izolaciju.  Glavni lik je policajac koji istražuje ubistvo deteta čije kosti su pronađene u okolini improvizovane bolnice.

Roman nije u potpunosti zasnovana na mašti autora, jer je koristio britanska i američka dokumenta iz 2002. godine opripremljenosti za pandemiju i pretočio ih što realniji mogući scenario.

Za sada je "Lockdown" dostupan na e-čitaču Kindl (Kindle) preko Amazon UK, a štampano i audio izdanje se priprema za 30. april.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

31

Takvih romana i filmova ima milion.Sad su svi vidovnjaci...

SERIJE