• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koliko su umetnici i kulturni radnici u Srbiji na gubitku zbog korone!

Izvor mondo.rs Izvor seecult.org

Da li i koliko država pomaže?

 Umetnici korona virus Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Na osnovu rezultat istraživanja koje je pokrenuto na inicijativu više ogrganzacija kulture iznet je zaključak da su umetnici i kulturni ranici u Srbiji na velikom gubitku zbog korona virusa. 

Do 10. aprila upitniik je popunilo više od 300 umetnika, kustosa, menadžera u kulturi, a analizom je utvrđeno da je njih  66,4 posto pretrpelo već u prvom mesecu vanrednog stanja finansijske gubitke, a samo 3,3% (deset ispitanika) je izvestilo da u ovom periodu nisu imali finansijske gubitke.

Možda će vas zanimati

Najveći broj ispitanika procenjuje da je u ovom periodu izgubio između 25.000 i 50.000 dinara.

Među učesnicima anketnog upitnika najviše je onih koji su u statusu samostalnih umetnika, a dve trećine njih čine oni koji prihode ostvaruju isključivo kroz umetnost.

Takođe još jedan od problema je i taj što su zbog epidemije u Srbiji, otkazane ili odložene gotovo sve umetničke aktivnosti ili su prebačene na Internet, prenosi Seecult.org.

Ministarstvo kulture i informisanja predložilo je Vladi, nakon uvođenja vanrednog stanja, da samostalnim umetnicima koji su na evidenciji reprezentativnih umetničkih udruženja odobri novčanu pomoć u iznosu od po 90.000 dinara za period od tri meseca.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije za sada je produžilo rok za aktuelne konkurse Sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije do 15. maja, dok je rad komisija za konkurse čiji su rokovi prošli odložen do završetka vanrednog stanja. Reč je o konkursima u oblastima savremenog stvaralaštva i kreativnih industrija, zaštite kulturnog nasleđa, međunarodne saradnje i digitalizacije.

Za razliku od Ministarstva, Gradska uprava Beograda obustavila je jedini godišnji gradski konkurs za kulturu, a to je obrazložila potrebom da se sva pažnja usmeri na zaštitu stanovništva od zarazne bolesti, pa "nema uslova za realizaciju javnog konkursa za finansiranje ili sufinansiranje projekata u kulturi u 2020. godini".

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u međuvremenu da će veći deo sredstava koji je bio namenjen za konkurs u oblasti kulture prenameni za podršku honorarnim umetnicima angažovanim u ustanovama kulture.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korto

Samo za nezaposlene nema ništa... ☹️

SERIJE