• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umetnik sa Kosova ZBOG OVOGA ODBIO da izlaže u Beogradu!

 Katarina Bojović
Autor Katarina Bojović

Poslao otvoreno pismo u kojem je sve objasnio!

 Petrit Hilalaj 58. Oktobarski salon povukao se KosovoKBC  Izvor: YouTube/Kvadrat

Petrit Halilaj rešio je da se povuče sa 58. Oktobarskog salona u Beogradu, nezadovoljan načinom na koji je Kulturni centar Beograda (KCB), kao organizator, predstavio Kosovo.

On je poslao otvoreno pismo, objavljenom u artnetu, u kojem kako se navodi, između ostalog stoji da organizatori 58. Oktobarskog salona najpre u maju nisu pomenuli Kosovo uz njegovo ime u zvaničnom saopštenju, dok su pored imena drugih učesnika bile navedene i njihove zemlje. Kada je zatražio ispravku, dodata je zvezdica (fusnota), ali Halilaj time nije bio zadovoljan, jer smatra da se time “ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu”. 

Možda će vas zanimati

KCB je, kako je dalje naveo, kasnije uklonio navode o zemljama porekla pored imena svih učesnika, ali je on ipak odlučio da se povuče sa izložbe “Sanjari” koju su osmislili kustosi Ilirija Marota i Andrea Baćin, piše portal "Seecult".

Prema navodima Halilaja, koji je priložio i skrinšotove ispravki objava o učesnicima na sajtu organizatora u proteklih nekoliko meseci, odlučio je da se povuče sa izložbe iz straha da bi njegov video rad “Zrak svetla” (Shkrepetima / Flash of Light), koji se bavi problemima multietničkog Kosova, “mogao da bude pogrešno protumačen ili čak politički instrumentalizovan”.

U KCB-u su najavili tokom dana saopštenje povodom odluke Halilaja da se povuče sa 58. Oktobarskog salona, koji bi trebalo da bude otvoren 16. oktobra, a prema ranijoj najavi, predstavio bi radove više od 50 umetnika iz dvadesetak zemalja.

Kako je za Artnet rečeno u KCB-u, to je javna ustanova kulture koja ima obavezu da sledi zvaničnu državnu politiku prema Kosovu, koja ga ne priznanje kao nezavisnu državu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(MONDO/ Blic)

PROČITAJTE I OVO

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ValerijaV

Bićemo inače na velikom gubitku uskraćeni za umetnost dotičnog gospodina. Pun mi je kufer tolerancije, pomirenja i multietničnosti. Ne treba mu davati prostor, pažnju i reklamu ovakvim objavama.

Gašpar

Poštovani organizatori manifestacije, tako vam i treba! Nije on imao nameru da učestvuje već da se izreklamira, nije njegova reakcija spontana, izraz nezadovoljstva tretmanom Kosova. Bio je on spreman na to samo je čekao pravo vreme. A vi zovite ponovo njegove zemljake, dokazujte našu multietičnist. ***onje!

Jel

Ko i zbog cega uopste poziva ovu spodobu ovde?

SERIJE