• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronadjeno još 17 statua boginje Sekmet

Ekipa nemačko-egipatskih arheologa otkrila je u Luksoru, u južnom delu Egipta, još 17 statua drevne egipatske boginje Sekmet, visoke do blizu dva metra.

"Statue su visoke izmedju 1,70 i 1,80 metara, uradjene su od crnog granita i prikazuju boginju Sekmet kako sedi na prestolu dok u rukama drži egipatski krst, a sa strane se nalaze hijeroglifi koji prikazuju život starih Egipćana", izjavio je francuskoj agenciji AFP egipatski ministar kulture Faruk Hosni.

Statue su nadjene na istom lokalitetu gde su arheolozi nedavno iskopali šest statua iste boginje, odnosno u hramu faraona Amenhotepa III (1580-1314 pre Hrista) u Luksoru, 700 kilometara južno od Kaira, objasnio je direktor Vrhovnog odbora za antikvitete Zahi Havas.

Sekmet je po egipatskoj mitologiji bila boginja rata, bolesti i isceliteljstva, a takodje je predstavljala i razarajuću moć sunca koje je bilo vrhovno božanstvo.

Egipatski faraon Amenhotep III je sakupljao statue boginje Sekmet zato što se veruje da je bolovao od zubobolje, pa se nadao da će ga Sekmet izlečiti.

"Statue su pronadjene u rupama od tri metra... Arheolozi sada rade na restauraciji", objasnio je Havas.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE