• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izašlo drugo kolo Nušićevih sabranih dela

Izdavačka kuća "Prosveta" objavila je drugo kolo sabranih dela Branislava Nušića, koje, pored ostalog, sadrži nekoliko manje poznatih dramskih dela ovog književnika koji je prevashodno bio poznat kao komediograf.

Manje je poznato da je Nušić imao veliku želju da bude dramatičar, i da je napisao isto toliko drama koliko i komedija, rekao je priredjivač "Sabranih dela" Raško Jovanović na današnjoj konferenciji za novinare u knjižari "Geca Kon" u Beogradu.

Drugo kolo "Sabranih dela" donosi dramu "Jesenje kiše", pisanu u ibzenovskom duhu, za koju se dugo smatralo da je izgubljena, a čiji je latinični prepis sačuvan u Arhivu Zavoda za teatrologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kazao je Jovanović.

Ta drama je 1907. godine prvu nagradu na konkursu Narodnog pozorišta u Beogradu, a tamo je 1909. godine premijerno izvedena - sa velikom zagrebačkom glumicom Ninom Vavrom u glavnoj ulozi, jer Narodno pozorište u tom trenutku nije imalo glumicu takvog kalibra.

To je, takodje, bio razlog da "Jesenje kiše" u tom pozorištu ne budu više izvodjene, ali su bile izvodjene u Hrvatskoj, i za tu potrebu je latinični prepis i sačinjen. Tekst je pre više od 10 godina objavljen u novosadskom časopisu "Scena".

U drugom kolu "Sabranih dela" objavljene su i Nušićeve drame, inspirisane istorijskim temama poput tragedije "Nahod", koja prikazuje dogadjaje na dvoru cara Dušana u svetlosti legende o ljubavi njegove kćeri Grozdane i njegovog vanbračnog sina Momira.

Objavljena je i drama "Rastko Nemanjić", namenjena prvenstveno deci, kao i tri jednočinke iz tzv. bosanskohercegovačkog ciklusa - "Knez Ivo od Semberije", "Danak u krvi" i "Hadži loja", koja je nastala u noći kada je Austro-Ugraska anketirala BiH.

Drugo kolo takodje obuhvata poznata Nušićeva dela - "Autobiografiju", roman "Opštinsko dete", kozerije iz ciklusa "Ben Akiba" i potresna memoarska proza "1915-ta", iz doba kada je Nušić zajedno sa srpskom vojskom bio na golgoti preko Albanije.

Raško Jovanović je za ovu godinu, pored trećeg, poslednjeg kola Nušićevih sabranih dela najavio i sabrana dela Jovana Sterije Popovića u šest knjiga.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE