• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragan Jovanović Danilov dobitnik "Vitala"

Draganu Jovanoviću Danilovu je uručena "Vitalova" nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu 2005. godine, koju je zaslužio zbirkom pesama "Gnezdo nad ponorom", u izdanju "Narodne knjige" iz Beograda,

Danilov je, primajući nagradu, rekao da je pisanje poezije "hemijska delatnost", da pesma piše o onome što pesnik živi i istakao da mu je pisanje omogućilo da se sabere u vremenu haosa i destrukcije.

U obrazloženju žirija navedeno je da knjiga Danilova "osobenim pesničkim govorom, kroz moćnu metaforu margine, izuzetno i snažno tumači sutonsko i kontradiktorno vreme kao sjedinjavanje ushićenja i jeze, slika nepromenljive lepote i neminovne banalnosti promenjenog života".

Žiri je radio u sastavu Tomislav Bekić (predsednik), Jovan Živlak i Nikola Strajnić, koji je rekao da laureat uspeva da pripitomi stvarnost i da nadvlada jaz izmedju stvarnog i imaginarnog.

Nagradu je laureatu uručio direktor "Vitala" Miodrag Vukotić, a ona se sastoji od 5.000 evra, u dinarskoj protivrednosti, i omogućavanje ponovljenog izdanja nagradjene knjige.

"Vitalova" nagrada "Zlatni suncokret" dodeljuje se od 1996. godine za najbolju knjigu izdatu na srpskom govornom području, u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike.

Danilov je deseti laureat, a medju dobitnicima su Ivana V. Lalić, Jovan Radulović, Radoslav Petković, Milovan Danojlić, Goran Petrović, Veselin Marković, Rajko Petrov Nogo, Vojislav Karanović i Vladimir Tasić.

Nagradu je ove godine omogućila kompanija "Invej" iz Beograda, kao većinski vlasnik fabrike ulja i biljnih masti "Vital" iz Vrbasa.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE