• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVALI SU JE "GLUPAČA", A NAPISALA JEDNU OD NAJLEPŠIH KNJIGA NA SVETU: Za samo godinu dana doživela dve najveće tragedije

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Johana Špiri, autorka jedne od najlepših knjiga za decu, živela je obavijena velom tajne, a za samo godinu dana doživela je dve najveće tragedije - smrt sina i muža.

 Životna priča Johane Špiri koja je napisala knjigu Hajdi Izvor: spyri-museum.ch

Johana Špiri, švajcarska spisateljica dečjih knjiga među kojima je najpoznatija "Hajdi", rođena je 12. juna 1827. godine. Na njenim pričama odrastale su generacije dece, među najpopularnijim su na svetu, a o njenom životu se malo zna, osim da je preživela strašnu tragediju.

Išla je u prestižnu školu gde su devojčice učene jezicima i muzici, pisanju i slikanju, ali je bila razočaranje za svoje učitelje. Navodno su je zvali "glupača", zbog čega je napustila tu ustanovu i dovršila školovanje privatno sa lokalnim sveštenikom.

Još u detinjstvu upoznala je Bernarda Špirija, prijatelja jednog od svoje braće. Smireni, vedri Bernard i Johana, "mala divljakuša koja je uvek imala pametan i brz odgovor na svako pitanje", zavoleli su se i venčali.

Odrasla u planinama i prirodi, Johana se sa suprugom preselila u grad, što joj nije prijalo. Dobili su jedno dete, sina kojeg su nazvali po ocu, ali prema nezvaničnim biografijama, Bernard stariji i Bernard mlađi umrli su iste, 1884. godine.

Johana je počela da piše pre tragedije, i to kako bi zaradu od knjiga donirala siročadi francusko-pruskog rata. Njene knjige prevedene su na engleski iste godine kada su joj umrli muž i sin, i započela je put ka svetskoj slavi.

Johana Špiri je napisala desetine knjiga, među kojima je najpoznatija "Hajdi", priča o devojčici koja kao siroče dolazi u švajcarske planine. Ljubav prema prirodi, prijateljstvo i ljubav glavne su teme ove nezaboravne priče za decu.

Ali Špirijevoj se zdravlje pogoršavalo, postala je invalid i teško se kretala, ali nije gubila vedri duh do samog kraja. Preminula je 7. jula 1901. godine, a neobično je što ne postoji njena zvanična biografija na engleskom, niti je iko ikada uspeo da oformi kolekciju njenih kompletnih sabranih dela.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE