• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

“UKLETA PESNIKINJA” ZAVRŠILA JE NA NEZAMISLIV NAČIN – Oduzela je sebi život GURNUVŠI GLAVU U RERNU, pored dvoje dece!

Autor Marina Cvetković

Silvija Plat je imala samo trideset kada je tragično preminula, a uprkos talentu za poeziju, život joj je bio obeležen teskobom

 Silvija Plat Izvor: Shutterstock.com/Olga Popova

Američka pesnikinja Silvija Plat rođena je 1932. u Masačusetsu, a smrt oca u ranom dobu kada je imala samo osam godina uticala je na nju, i podstakla je da se okrene poeziji. Otac koji je umro od komplikacija izazvanih dijabetesom, bio je strog, i njegovi autoritativni stavovi kao i njegova prerana smrt, drastično su definisali Silvijine odnose i njene pesme, posebno u njenoj elegantnoj i zloglasnoj pesmi "Daddy" ("Otac").

Platova je vodila dnevnik od jedanaeste godine, i objavljivala svoje pesme u regionalnim časopisima i novinama. Njena prva nacionala publikacija bila je odmah nakon što je završila srednju školu. Svojim buntovničkim duhom, ubrzo je postala ikona 20.veka, često nazivana "ukletom pesnikinjom". Njena poezija u kojoj se suočavala sa senkom skandala, samoubistva i intenzivnog emocionalnog života često se povezuje sa takozvanim ‘Ispovedničkim pokretom’ u književnosti. Često se Silvijin rad izdvaja zbog spajanja njegovih nasilnih ili poremećenih slika i razigrane upotrebe rime. Iako je samo knjiga poezije “Kolos” objavljena za života, Platova je bila plodan pesnik, a njeno najpoznatije delo je "Arijel", u kojoj je sabrana većina njenih pesama. Posthumno je objavljeno još tri toma njenog dela, uključujući i "Zbirku pesama", za koju je 1982. dobila Pulicerovu nagradu. Ona je bila prva pesnikinja koja je ovu nagradu dobila nakon smrti.

Kada je Silvija umrla 1963. njena tragična smrt i način na koji je odlučila da umre, ostaće upamćeni koliko i njena poezija. Njeni radovi predstavljaju buntovne ali depresivne mlade žene, a Platova je postala simbol devojke autsajdera koja odbacuje konvencionalne standarde ženstvenosti da bi uzela svoj život i smrt u svoje ruke. 

Veza sa Tedom Hjuzom

Silvija Plat je stupila u život pesnika Teda Hjuza, postajući ne samo njegova supruga već i kreativna partnerka. Njihova burna veza je nakon putovanja u Ameriku pronašla svoj put nazad u Englesku, gde su pokušavali da izgrade dom. Godina 1960. je obeležila izdavanje njene prve zbirke pesama pod nazivom "Kolos", a iste godine kad je njihova porodica dobila prinovu u vidu ćerke Frede. Usledila je 1962. sa rođenjem sina Nikolasа, a zajednički život je postao sve zahtevniji, suočen s unutrašnjim previranjima i turbulentnim okolnostima. Uprkos tim izazovima, Silvija je pronalazila utehu i izražavanje kroz svoju poeziju, koja je kasnije kompilirana i objavljena pod naslovom "Prelaženje vode".

Izvor: Profimedia

Najintrigantniji crv se javlja u misteriji ljubavnog trougla: Silvija Plat, Tom Hjuz i Azija Vevil. Ted ostavlja Silviju zbog druge žene, pomenute Azije, sto na nju ima više nego kobne posledice. Nakon razlaza sa mužem vratila se u London, gde je živela sa dvoje male dece i pokušavala da radi sasvim sama u oskudno nameštenom stanu tokom jedne od najhladnijih zima u 20. veku. 

Ona izvršava samoubistvo trovanjem plinom, stavivši svoju glavu u rernu. Pre toga Platova je u više navrata pokušala da oduzme sebi život, mučena depresijom i nemogućnošću da se izbori sa izazovima svakodnevnog života.
Šest godina kasnije, Tedova druga žena Azija, oduzima sebi život na identičan način, gde nažalost, strada i njena četvorogodišnja kćerka. Ted je dugo izbegavao da govori o Silvijioj smrti, sve do 1998. godine, kada izlazi njegova zbirka pesama "Rođendanska pisma", u kojoj je opisao svoj odnos sa njom. Iste godine kada je zbirka objavljenja Ted umire.

Bila je obuzeta smrću

Opsednutost smrću u Silvijinim delima, samo je posledica ogromne erotske snage koja se kod ove pesnikinje ispoljava u sva svoja tri vida: erotizmu tela, sakralnom erotizmu i erotizmu srca. Njeno bujanje erotskog i stapanje sa smrću, specifičnost je koja izdvaja ovu pesnikinju na jedan viši, morbidniji prag. Smatra se da je baš iz tog razloga na najbizarniji način oduzela sebi život- gurnuvši glavu u rernu.

Silvija Plat oduzima sebi život u tridesetoj godini života, ostavljajući dvoje male dece i zbirku novih pesama. Kada autorka umre samoubistvom, to je definiše. Od Viržinije Vulf do Sare Kejn, sve što su do tada uradile i stvorile tokom života postaje deo narativa o smrti. 

 BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:47
Pesnikinja Jasmina Stijović gošća je ovog utorka u Realnoj priči
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE