• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacionalni balet Grčke u Beogradu

Nacionalni balet Grčke, na svom prvom gostovanju u našoj zemlji izvešće sutra uveče u Centru "Sava", baletski oratorijum "Kanto General" na stihove Pabla Nerude, muziku Mikisa Teodorakisa i u koreografiji Rej Bara, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

"Grčki umetnici, naši osvedočeni prijatelji gostuju u okviru trećeg Beogradskog festivala igre, na kome su s velikim uspehom već nastupili Nacionalni balet Španije, na otvaranju festivala 6. aprila i sinoć Nacionalni balet iz Maribora", kazala je balerina i koreograf Aja Jung, osnivač Beogradskog festivala igre.
Ona je, na susretu grčkih umetnika sa brojnim novinarima u Centru "Sava", pročitala pismo Teodorakisa upućeno ministru kulture Draganu Kojadinoviću, Nebojši Bradiću i njoj, u kome izražava ogromnu žalost što mu zdravlje ne dozvoljava da dodje.

"Iskreno sam se nadao da ću još jednom videti prelepi Beograd i vas, moje prijatelje. Istovremeno sam beskrajno srećan i uzbudjen da će moju muziku dočekati srpski narod i publika festivala i uživati u jednoj posebnoj predstavi prvog gostovanja baleta iz Atine, kome sam posvetio mnoga dela", napisao je grčki umetnik, čije je ime i antologijsko ostvarenje "Grg Zorba" postalo sinonim Grčke.

Prema rečima Teodorakisa, muziku "Kanto Generale" napisao je u "jednom dahu i naboju", zahvaljujući prijateljstvu sa Nerudom. Ovo delo je svoju premijeru trabalo da ima 1973. godine kada je nastalo.

Salvador Aljende i Neruda planirali su da posvete koncert grčkom narodu pod okupacijom (vojna hunta) ali je koncert otkazan voljom Pinočea i jer je Čile počeo da deli sudbinu Grčke, što je ideja i potvrda muzike: da male zemlje dele istu sudbinu, neprekidnu borbu za slobodu, rekao je on.

Premijerno izveden prošle godine na Atinskom festivalu, "Kanto Generale" će sutra u 20 sati Centru "Sava" imati svoje prvo gostovanje u inostranstvu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE