• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obeležavanje stogodišnjice rodjenja Beketa

Stogodišnjica rodjenja velikog dramskog pisca Semjuela Beketa biće obeležena izložbom i filmskim projekcijama dve predstave po njegovim delima 15. aprila u Ateljeu 212, najavljeno je u tom teatru.

Beket je rodjen na današnji dan 13. aprila 1906. godine u Irskoj, a karijeru je ostvario u Francuskoj, gde je 1953. godine prvi put izvedena njegova prekretnička drama "Čekajući Godoa", kojom je započela epoha teatra apsurda. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1969. godine, a umro 1989. godine.

Predstavom "Čekajući Godoa" pre gotovo pola veka počeo je rad novog, avangardnog beogradskog pozorišta Atelje 212.

U subotu uveče u tom teatru biće otvorena izložba "Tajmlajn Beketijana", kombinacija biografskih podataka i fotografija iz života Beketa i apokrifnih tekstova Mire Otašević iz njene knjige "Beket i jastog" (objavljene prošle godine u izdanju "Geopoetike").

Biće emitovan filmski snimak predstave "Poslednja Krapova traka", koju je po Beketovom tekstu igrao Ljuba Tadić. Snimak je režirao Nedeljko Despotović , u produkciji "Ideje plus" i Ateljea 212.
Sledi filmski snimak predstave "Čekajući God-a" koju je kao autorski projekat postavila glumica Sonja Savić sa grupom mladih igrača.

Uz nju, u ulozi dečaka, igraju Tamara Milanov (Estragon), Jelena Singer (Vladimir), Ana Nesimenuovska (Poco) i Slobodan Simić (Laki).

"Na koreografiji smo radili pet godina, a za ovaj eksperimentalni film izveli smo predstavu pet puta za redom kako bi se postiglo precizno kadriranje", rekla je Savić, zahvaljujući se montažeru Petru Jakoniću sa kojim je koautor filma. Producent je "Monatge - film i video".

Realizaciju programa su pomogli Francuski kulturni centar u Beogradu i Ministarstvo kulture Srbije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE