• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Godina posvećena Polu Sezanu

Godina posvećena stogodišnjici smrti francuskog slikara Pola Sezana (1839-1906.) donela je živost u njegov rodni grad Eks-en-Provans, na jugu Francuske, koji je pretvoren u odredište pravog hodočašća slavnom umetniku, koga smatraju "ocem" moderne umetnosti.

Ljubitelji slikara Sezana mogu prvi put da zavire u ateljee u kojima je on stvarao, a koji do sada nisu bili otvarani za publiku.

Na uvid su im stavljeni imanje od 14 hektara nedaleko od Marselja u kome se Sezan rodio i proveo deo najplodnijih stvaralačkih godina, kao i dva ateljea u Provansi.

Predeli oko imanja zauvek su utisnuti na njegovim pejzažima - veliki platani iza kojih se pomalja plava boja neba francuskog juga, uski seoski drumovi, brdo San Viktoar koje je naslikao čak 87 puta i na koje gleda nova Sezanova statua postavljena u centru grada.

Posetioci takodje mogu da se uključe u radionice na otvorenom, ekskurzije Sezanovim stopama ili da slušaju predavanja o jedinstvenom odnosu boje i forme na njegovim delima, u čemu se zapravo nalazi nit koja spaja impresionizam sa slikarstvom XX veka.

Staze i napušteni kamenolom gde je umetnik slikao preuredjene su i otvorene za obilaske, a postavljene su naznake o njihovom značaju za umetnika i o geološkoj važnosti.

Sa posebnom pažnjom,kako se ne bi narušio osetljivi ambijent, uredjen je atelje nedaleko od kamenoloma, u kome je Sezan slikao od 1885-1886. godine, razvijajući svoj strukturalni koncept slike, koji će inspirisati mlade kubiste poput Braka i Pikasa.

Tu je Sezan, skeptičan na pariske umetničke salone i daleko od očiju akademske javnosti, slikao portrete svoje porodice, prijatelja, kartaše, kupače, mrtvu prirodu...

Glavna izložba u Provansi posvećena Sezanu biće otvorena 2. maja i biće izloženo 117 platana, oko 80 ulja i na desetine akvarela koji svedoče o Sezanovom intimnom osećanju pejzaža.

Neke od ovih slika su u medjuvremenu izložene u pariskom muzeju Orsej, na postavci kojom se istražuje Sezanova uska umetnička veza sa drugim velikim slikarom s kraja 19. veka i njegovim velikim prijateljem Kamijem Pisaroom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE