• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su gradjeni egipatski hramovi

Egipatski arheolozi otkrili su niz konstrukcija u Fajumu, južno od Kaira, koje bi mogle da pruže ključne podatke o izgradnji hrama Medinet Madi iz Srednjeg carstva, saopštio je egipatski ministar za kulturu Faruk Hosni.

Arheolozi su pronašli administrativne gradjevine, ambare i rezidencije koje su, veruje se, pripadale sveštenicima hrama posvećenog boginji žetve Renenutet, bogu-krokodilu Sobku i bogu-sokolu Horusu.

"To otkriće možemo smatrati jednim od najznačajnijih u Fajumu, zato što sadrži ostatke svih arhitektonskih elemenata koji su činili hram Medinet Madi", objasnio je generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete Zahi Havas.

Prema njegovim rečima, izgradnja hrama završena je tokom vladavine faraona Amenemhata Četvrtog (1808-1799. pre nove ere) iz dvanaeste dinastije. To je "jedini netaknuti hram Srednjeg carstva".

To otkriće pomoći će u razumevanju načina na koji su stari Egipćani sagradili svetilište ciglama od blata i postavili kamene ploče na pod hrama, sa čije se svake strane nalaze statue koje liče na sfingu.

Na istom lokalitetu otkriveni su i pečati koje su koristili sveštenici, a na njima se mogu videti znakovi hijeroglifskog pisma.

Pronadjeni su i statua bez glave od krečnjaka, kip žene uradjen u bronzi i papirusi sa grčkim i demotskim pismom, precizirao je šef arheološkog tima Abdel Rahman al-Aidi.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE