• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamerata Serbika 20. aprila u Berlinu

Profesionalni ansambl Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) Kamerata Serbika, sastavljen od izuzetnih solista, profesora i najboljih studenata, gostovaće 20. aprila u Berlinskoj filharmoniji, gde će izvesti dela naših autora, najavljeno je danas na konferenciji za novinare na FMU.

Kamerata je prvi orkestar iz Srbije i sa prostora bivše Jugoslavije koji je pozvan da gostuje i svira sa najpoznatijim svetskim solistima, ujedno i solistima Berlinske filharmonije i da predstavi dela domaćih autora, pored klasičnog repertoara.

Ugledni pedagog i umetnik, flautista Ljubiša Jovanović, umetnički direktor Kamerate, rekao je da je do ovog značajnog projekta došlo sticajem lepih okolnosti.

On je kazao da je posle sjajnih nastupa sa Lučanom Pavarotijem, Vladimirom Aškenazijem, Emanuelom Paijem i drugim vrhunskim solistima, orkestar dobio poziv da gostuje u Berlinu, u kamernoj sali jednog od najboljih svetskih orkestara, Berlinske filharmonije, koja ima 1.200 mesta.

"Ova čast uveličana je učešćem solista iz Berlinske filharmonije koji će nastupiti sa našim orkestrom, ne samo kao solisti, već i kao muzičari u orkestru", istakao je Jovanović.

Prema rečima An Li Svenson, Ujedinjene nacije u Srbiji i Crnoj Gori su prihvatile Kameratu, kao prvog grupnog promotera poruka UN na ovim prostorima.

"Orkestar će pod patronatom UN tokom sezone, jezikom muzike, na nalepši način promovisati poruke svetske organizacije, doprineti miru i razumevanju medju narodima, jer muzika ima moć da ujedini ljude", kazala je Svenson.

Pod dirigentskom upravom Bojana Sudjića Kamerata Serbika će izvesti delo Milana Mihajlovića "Bagatele za violinu i gudače", "Oberon, koncert za flautu i kamerni orkestar" Zorana Erića, kao i dela svetskih velikana Johana Sebastijana Baha "Brandenburški koncert br. 4, G-dur" i "Koncertantnu simfoniju, Es-dur" Volfganga Amadeusa Mocarta.

Solisti na ovom izuzetno važnom gostovanju su violine Marija Špengler, Lorenc Nasturika i Vesna Stanković, flaute Emanuel Paji i Ljubiša Jovanović i viola Vilfrid Strele.

Prema Jovanovićevim rečima, na koncertu u Berlinu biće prisutan menadžer koji je Kamerati ponudio gostovanje u Japanu, gde bi takodje izveli dela srpskih kompozitora.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE