• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba nakita starih majstora

U galeriji Muzeja "Ponišavlje" u Pirotu otvorena je izložba ženskog i muškog nakita nazvana "Gradjanski duh Pirota - nakit" .

U galeriji Muzeja "Ponišavlje" u Pirotu otvorena je izložba ženskog i muškog nakita nazvana "Gradjanski duh Pirota - nakit" .

Autor izložbe je kustos, etnolog Saška Velkova, a izložbu je otvorila viši kustos pirotskog muzeja, istoričar umetnosti Radmila Vlatković.

Prema rečima Vlatkovićeve, nakit, koji će narednih dvadesetak dana moći da vide ljubitelji umetnosti, proizvod je starih pirotskih majstora, pa je u tiplogiji poznat kao - pirotski.

Pirot je 1896. godine imao čak 33 kujundžije čiji su proizvodi zbog kvaliteta bili veoma traženi širom zemlje.

Pojavom jeftinog industrijskog nakita, broj zanatlija kujundžija se početkom dvadesetog veka naglo smanjuje, a izmedju dva svetska rata zanat potpuno zamire.

Medju ženama "gradjanskog" Pirota, najpopularniji nakit su bile ukrasne igle "kondjuše" i "sedmoperke", zatim ogrlice od sedefa, kao i "manista od ćilibara".

Najlepši i najraskošniji nakit nosile su neveste, a najviše se kupovao na pirotskim "panadjurima", vašarima, koji su se održavali u avgustu.

Medju muškim nakitom najzastupljeniji je bio sat sa lancem, često srebrne filigranske izrade, uz obavezne brojanice od ćilibara ili sedefa, pribor za pušenje, burmutice i poneke amajlije donete sa hadžiluka.

U galeriji je izloženo i nekoliko fresaka čiji je autor Časlava Colića iz beogradskog Narodnog muzeja. Colić je poreklom iz Pirota, a izložene su kopije fresaka iz manastira i crkava sa Kosova i Metohije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE