• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd do kraja godine dobija još tri muzeja

Muzej jugoslovenske kinoteke, Muzej Srpske pravoslavne crkve i Muzej Vuka i Dositeja samo su neke od institucija koje bi trebalo da otvore svoja vrata za posetioce do kraja godine. Narodni muzej još uvek "na ledu"...

Ministar kulture Srbije Bratislav Petković je u intervjuu agenciji Tanjug ocenio da je kultura u Srbiji danas "prilično u zapećku interesa dnevnih potreba građana i politike" i dodao da je neophodna zajednička akcija svih poslenika kulture da se kulturna scena Srbije obnovi i obogati.

"Kultura kod malih naroda mora da ima pažnju države, a jedna od najbolnijih tačaka u Srbiji, kada je reč o kulturi, su muzeji. Imamo u planu da u ovih sto dana otvorimo tri značajna muzeja - Muzej jugoslovenske kinoteke krajem oktobra, Muzej SPC do kraja godine i uskoro i Muzej Vuka i Dositeja", rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Muzej jugoslovenske kinoteke, jedan je, po fondovima, od tri najznačajnija svetska muzeja, može da se pohvali najsavremenijim depoima za nitratne filmove i time da smo jedini pored francuske Kinoteke koji imamo opremu i mogućnosti da puštamo nitratne filmove čiju bogatu kolekciju posedujemo.

"Muzej SPC je fantastičan. Ima eksponate nulte kategorije - plašt kneza Lazara, kivot Stefana Dečanskog, kapu Jelene Kantakuzin koja kao da je juče iz radnje izašla", rekao je Petković.

On je dodao da će uskoro biti otvoren i Muzej Vuka i Dositeja, a da se na proleće može očekivati i otvaranje Muzeja savremene umetnosti koji je već godinama u rekonstrukciji ali koja se sada privodi kraju. "Sredstava nema mnogo, ali ćemo pokušati da sa time čime raspolažemo ispunimo i naše planove i prethodne planove i konkurse", rekao je Petković, koji je vlasnik Muzeja automobila i teatra Moderna garaža.

Ministar je ukazao i da će njegovo ministarstvo učestvovati u proslavi 17 vekova hrišćanstva iduće godine u Nišu. "Vreme nije na našoj strani, jer se ranije o tome nije preterano razmišljalo, ali formirali smo odbor na čijem je čelu predsednik Tomislav Nikolić i krećemo sa radom", rekao je Petković i dodao da je u planu da se na centralnoj proslavi pusti i 20-minutni film o proslavi 16 vekova hrišćanstva što je obeleženo 1913. godine u Srbiji koja je tada izašla iz Balkanskog rata i epidemije tifusa.

"Ta proslava je bila organizovana u izuzetno teškom vremenu pa nemamo razloga sada da se žalimo nego moramo da radimo", rekao je Petković.

Kada je reč o Narodnom muzeju koji već godinama ne radi, Petković je rekao da će pokušati "makar parcijalno" da otvore muzej i objasnio da je njegova ideja preseljenja Narodnog muzeja u zgradu Pošte bila upravo to - samo ideja.

Narodni muzej nema dovoljno prostora i svim projektima njegove rekonstrukcije predlaže se povećanje prostora. Na ideju o preseljenju sam došao u privatnim razgovorima kada je predloženo da se Muzej Nikole Tesle prebaci u zgradu Narodnog muzeja, kazao je ministar.

"Na kraju krajeva, zgrada u kojoj je danas Narodni muzej bila je uprava fondova, banka, a ne muzej. Mislim da se o tom rešenju može razgovarati jer bi izgradnja novog muzeja, na Novom Beogradu, na primer značila ulaganje ogromnih sredstava koja nemamo", rekao je Petković.

On je ukazao i da Beogradu nedostaju zgrada opere, filharmonije...

"Postoji ideja da se zgrada filharmonije izgradi pored SIV-a na Novom Beogradu. Temelji već postoje, a zgrada bi bila rađena po ugledu na izraelsku filharmoniju, što ne bi bio veliki trošak", rekao je ministar i naglasio da je za sada reč samo o planovima i da je on otvoren za sve dobronamerne ideje.

Petković je ocenio i da je arheografska građa Narodne biblioteke Srbije neadekvatno uskladištena i zaštićena te da je potrebno što hitnije rešiti taj problem.

On je rekao da će možda pomoć stići iz inostranstva, iz Kongresne biblioteke u Vašingtonu, a da je i odlazeća ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik takođe zainteresovana da pomogne.

Osvrnuvši se na situaciju u kulturi, ministar Petković je ukazao da institucije kulture dele sudbinu društva kada je novac u pitanju.

"Neophodno je okrenuti se racionalnijem radu, definisanju prioriteta. U tome će našu pomoć, podršku i saradnju imati sve institucije bez obzira da li su gradske ili republičke. Sredstva koja imamo nisu ni velika, ni odgovarajuća, ali boljom i racionalnijom preraspodelom možemo da dođemo do rezultata", zaključio je Petković.

(Tanjug, foto: Tanjug, Rade Prelić)

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Avangarda

Kada govorimo o alternativi, taj alternativni Beograd nije nastao ulaganjem države, već duhom i kreativnošću mladih. Najbolji beogradski klub, Akademija, koji je radio pola veka, najobičniji je smrdljivi podrum u kom mogu da nastupe Disciplina kičme,ali i neki nepoznati klinac koji ima samo dve pesme. Najbolja izložba na kojoj sam skoro bila je izlaganje neafirmisanih autora, studenata, NA ULICI. Dakle, dajte mladim ljudima jedan podrum, jedan zid, besplatno javno predavanje iz,npr. istorije ili književnosti, i BUM - KULTURA STIGLA!

Tamara

Sta god da citam, komentari pljuju po Beogradu. Znaci, Beograd je kriv za apsolutno sve lose sto se desava u ovoj zemlji, a mi koji u njemu zivimo smo stoka? Sta god bila tema. Prestanite da mrzite!!! Idu razne postavke po Srbiji, informisite se!!! Muzeja koliko hoces po Srbiji, informisite se!!! Prestanite da mrzite!!!

Vanglica

Zašto bi se Beograđani šetali do \"unutrašnjosti\" kada ih \"unutrašnjosti\" mrze samo zato što su Beograđani? Uopšte mi se ne ide negde gde nisam dobrodošla, i gde će me mrzeti samo zbog mesta rođenja i stanovanja. A muzej SPC neka uzme kome je do toga, samo što dalje odavde.

SERIJE