• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Labudovo jezero otvara sezonu u NP

Baletskom predstavom "Labudovo jezero" Petra Iljiča Čajkovskog u ponedeljak 2. oktobra na Velikoj sceni zvanično će biti otvorena 138. sezona u Narodnom pozorištu.

Baletskom predstavom "Labudovo jezero" Petra Iljiča Čajkovskog u ponedeljak 2. oktobra na Velikoj sceni zvanično će biti otvorena 138. sezona u Narodnom pozorištu (NP).

Pored solista i orkestra NP, pod rukovodstvom dirigenta Miodraga Janoskog, u ovom klasičnom baletu, kao gost, u ulozi princa Zigfrida, nastupiće prvak Nacionalnog baleta iz Kijeva Andrej Gura.

Direktor Baleta Konstantin Kostjukov kazao je da je jedna od trenutno najvećih svetskih balerina i ugledna koreografkinja Mari Klod Pjetragala pre tri dana otpočela rad na predstavi "Jesenje cveće" čija će premijera biti održana 1. juna 2007. godine na Velikoj sceni NP.

Kostjukov je rekao da će za Dan pozorišta, 22. novembra, premijerno biti izvedena predstava Igora Stravinskog "Žar ptica" u koreografiji čuvenog Ditmara Sajferta.

Direktor Baleta je ukazao da će predstava biti izvedena uz balet "Posvećenje proleća", takodje na muziku Stravinskog, koju je Sajfert postavio za beogradski balet 1998. godine.

On je napomenuo da će tom prilikom, prvak Baleta NP Svetozar Adamović obeležiti 20 godina umetničkog rada.

Kostjukov je istakao da će pored Gurea, Sajferta i Pjetragale, kao gosti saradnici Baleta u novoj sezoni, raditi i prvak Baleta Opere iz Pariza Oliver Patej, pedagog baleta iz Rusije Bahram Judašev i prvak Baleta kompanije "Pijetragala" Žilijen Druo.

Direktor Drame Božidar Djurović je rekao da će taj ansambl tokom predstojeće sezone na obe scene premijerno izvesti šest predstava. Na Velikoj sceni u februaru planirana je premijera "Ožalošćene porodice" Branislava Nušića u režiji Egona Savina, a u aprilu, češki reditelj Jirži Mencl trebalo bi da postavi "Vesele žene Vindzorske" Vilijema Šekspira.

Djurović je kazao da se u junu, na Prvom festivalu antičke drame u Solunu, očekuje premijerno izvodjenje Sofokleovog "Cara Edipa" koji će posle toga "svoj pozorišni život" nastaviti na Velikoj sceni.

Na sceni "Raša Plaović" 31. oktobra biće premijerno izvedena predstava "Romeo i Julija" Vilijema Šekspira u režiji Ivane Vujić koja je naslovne uloge poverila Nenadu Stojmenoviću i Vanji Ejdus.

Djurović je dodao da će repertoar na ovoj sceni u decembru "osvežiti" i komedija Ive Brešana "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" u režiji Želimira Oreškovića, kao i "Večera sa budalom" Fransisa Vebera čija se premijera očekuje tokom maja 2007.

Direktor Opere Miodrag Jovanović, koji je nedavno podneo ostavku na tu funkciju, obrazložio je kratko da se na "taj čin odlučio iz razloga zdravstvene i lične prirode".

On je kazao da će operski ansambl 12. oktobra imati premijeru na Velikoj sceni sa "Don Djovanijem" Vofganga Amadeusa Mocarta i istakao da se NP na taj način pridružuje svim malim i velikim operskim teatrima u svetu koji u ovoj godini postavljaju bar jedan naslov iz bogate zaostavštine "ovog velikog maga svetske muzičke baštine".

Jovanović je najavio da će do kraja sezone operski ansambl premijerno izvesti "Karmen" Žorža Bizea i "Italijanku u Parizu" Djoakina Rosinija, koja će biti uradjena u koprodukciji sa "CEE Muzik teatrom" iz Beča i Makedonskim narodnim teatrom iz Skoplja.

Upravnik NP Dejan Savić istakao je da ga veoma raduje povratak trojice velikana domaćeg glumišta -Predraga Ejdusa, Milana Laneta Gutovića i Nebojše Dugalića i naglasio da je to "najbolji pokazatelj da se stanje u NP promenilo".

On je kazao da su dugovanja koja su nasledjena od prethodne uprave "značajno manja nego što su bila", zahvaljujući pre svega pomoći koju NP stalno dobija od Ministarstva za kulturu Republike Srbije.

Savić je izrazio žaljenje što je Jovanović podneo ostavku na funkciju direktora Opere , ali i dodao da potpuno razume takvu odluku. Najavio je da će novi direktor Opere uskoro biti imenovan.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE