• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Baletske nagrade ansamblu SNP i Eriki Marijaš

Baletsko priznanje "Dimitrije Parlić" uručeno je na svečanosti u beogradskom Narodnom pozorištu baletskom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, dok je nagradu za životno delo dobila primabalerina Erika Marijaš.

Baletsko priznanje "Dimitrije Parlić" uručeno je na svečanosti u beogradskom Narodnom pozorištu baletskom ansamblu Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, dok je nagradu za životno delo dobila primabalerina Erika Marijaš.

Najprestižnije priznanje u oblasti baletske umetnosti, nagrada "Dimitrije Parlić" Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS), pripalo je ansamblu predstave "Jezik zidova" Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu za nabolju interpretaciju premijerno izvedene koreografije u ovoj godini.

Istaknuta baletska umetnica Erika Marijaš, prvakinja i direktor baleta SNP u Novom Sadu, nagradjena je za celokupni rad koji je unapredio našu baletsku umentost.

Prema rečima Milice Zajc koja je u ime predsedništva UBUS-a obrazložila nagradu, Marijaš je neponovljiva baletska figura modernog senzibileta koja je stasala zajedno sa novosadskim baletom.

Žiri u sastavu Jelena Kajgo - dramaturg i baletski kritičar (predsednica), Paša Musić - repetitor baleta, Petar Rajković - koreograf, Irena Krešić - baletski kritičar i Biljana Knežević - član baleta Pozorišta na Terazijama, odlučio je da se ovogodišnja nagrada za interpretaciju dodeli novosadskom ansamblu predstave "Jezik zidova" Gaja Vajzmana i Roni Haver.

Prema oceni žirija, ova duhovita i razigrana predstava, koja je ponela i prvu nagradu publike na jubilarnom 40.Bitefu, izuzetan je projekat Foruma za novi ples. U izvodjenju sedam mladih balerina i perkusioniste, ovo je najoriginalnija predstava u kojoj je primaran tekst, pevanje i gest.

Nagradu koja se sastoji od plakete sa likom Parlića, izlivene u bronzi (rad akademskog vajara Rista Mihića), diplome UBUS-a, i novčanog dela nagrade u iznosu 90.000 dinara, novosadskom ansamblu uručila je Biljana Parlić, član porodice. Nagradu finansira Ministarstvo za kulturu Srbije i Gradski sekretarijat za kulturu.

Dosadašnji laureati ove prestižne nagrade bili su: Sonja Vukićević, Vera Kostić, Krunoslav Simić, Isidora Stanišić, Vladimir Logunov, Lidija Pilipenko, i prošle godine solisti predstave "Ko to tamo peva" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagrade UBUS-a ustanovljene su 1997. godine.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE