• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvoren Beogradski džez festival

Poznati srpski džez muzičar Milivoje Marković i ambasador Švedske u Beogradu Lars Joran Engfeld otvorili su večeras u Kolarčevoj zadužbini 22. Beogradski džez festival.

Poznati srpski džez muzičar Milivoje Marković i ambasador Švedske u Beogradu Lars Joran Engfeld otvorili su večeras u Kolarčevoj zadužbini 22. Beogradski džez festival.

Podsetivši da je festival, posle pauze od 12 godina, lane obnovljen, Marković je ocenio da u svakom slučaju postoji "velika razlika izmedju onoga što je bilo ranije i ovoga što je sada".

On je objasnio da je razlika u tome što su na prethodnim festivalima učestvovali izuzetni muzičari "koje smo kupovali u paketu", dok je prošle i ove godine festival "kreiran od ljudi iz Doma omladine."

Izražavajući nadu da će publika i ove godine uživati u nastupima vrhunskih muzičara, Marković je citirao misao saksofoniste Orneta Kolomana koji je kazao da je "džez jedina muzika u kojoj možete jednu istu notu svirati iz večeri u veče, uvek drugačije".

Ambasador Engfeld je istakao da ima "zaista veliku privilegiju i čast" da učestvuje na otvaranju festivala i naglasio da mu je veoma drago što je Beograd "ponovo postao medjunarodno muzičko sastajalište za sve ljude i za sve muzičare koji vole da uživaju u kvalitetnoj muzici".

Prve večeri nastupili su slavni američki muzičar Ben Golson, uz Big Bend Radiotelevizije Srbije, s dirigentom Stjepkom Gutom i švedski trio "E.S.T" koji je 2004. godine bio proglašen za najbolji evropski džez bend.
Naredne večeri, takodje na Kolarcu, nastupiće Kvintet Dejva Daglasa (SAD), a posle toga koncert će održati i Džon Hasel i Marifa Strit (SAD).

U Domu sindikata 26. oktobra koncerte će održati Soveto Kinč (Velika Britanija) i Džon Skofild Trio (SAD).
Koncerti u Domu omladine najavljeni su za 27. oktobar - Memfis Blad Bluz Bend (SAD) i 28. oktobar, kada će glavni program festivala zatvoriti srpsko-francusko-američki Bojan Z Trio.

Ponoćni program održavaće se u Bitef art kafeu i Domu omladine, a učestvuju muzičari iz Švedske, SAD, Danske, Francuske, Italije, Austrije, Švajcarske i Srbije.
Umetnički direktor festivala je Voja Pantić, a program se realizuje uz pomoć ambasada i kulturnih centara zemalja iz kojih dolaze učesnici festivala.

Cena ulaznica je od 800 do 1.500 dinara za Kolarac i Dom sindikata, 800 dinara za Dom omladine, a 150 do 200 dinara za Bitef art kafe.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE