• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Objavljen širi izbor za NIN-ovu nagradu

Žiri za NIN-ovu nagradu odabrao je 22 romana u širi izbor i saopštio njihova imena u poslednjem broju nedeljnika u 2006. godini, uz najavu da će odmah posle Božića - 8. januara, sačiniti uži izbor.

Žiri za NIN-ovu nagradu odabrao je 22 romana u širi izbor i saopštio njihova imena u poslednjem broju nedeljnika u 2006. godini, uz najavu da će odmah posle Božića - 8. januara, sačiniti uži izbor.

Predsednik žirija Milan Vlajčcih, koji će odluku doneti sa članovima Aleksandrom Jovanovićem, Stevanom Tontićem, Tihomirom Brajovićem i Slobodanom Vladušićem, saopštiće ime dobitnika NIN-ove nagrade za roman godine 18. januara.

"Stubovi kulture" imaju čak četiri naslova koji su odabrani - "Preljubnike"Vide Ognjenović, "Kolekciju" Milete Prodanovića, " Netrpeljivost" Nemanje Rotara i " Kuvarove kletve i druge gadosti" Srdjana Tešina.

Zrenjaninska "Agora" je sa dva romana u širem izboru za nagradu - " Prvi drugi treći čovek" Mirjane Djurdjević i " Sluge hirovitog lučonoše" Mirka Demića.

"Filip Višnjić", čiji je roman "Semolj zemlja" prošle godine odneo nagradu, sada ima ponovo dva naslova:"Noć, soba, žar-ptice i bog" Slobodana Vojičića i "Tri roga Meseca" Aleksandra Jugovića.
"Narodna knjiga", sa nekoliko osvojenih NIN-ovih nagrada, ovoga puta konkuriše sa dva romana - " Kavaleri starog premera" Radovana Belog Markovića, višestrukog kandidata, i "Časovi radosti" Vladana Matijevića, koji već ima jednu NIN-ovu nagradu.

"Laguna" se prvi put pojavljuje medju izdavačima koji su iznedrili srpski roman dovoljno dobar da udje u širi izbor i to su čak dva - "Most" Zorana Živkovića i " Četiri zida i grad" Zvonka Karanovića.
Zavod za udžbenike, koji je tek ove jeseni pokrenuo ediciju " Nova dela" za rukopise domaćih savremenih pisaca, već je ušao sa dva roman u utakmicu - "Azilom" Sanje Domazet i "Teskobom" književnog veterana Mladena Markova.

Izdavačka kuća " Rende", koja ima brojčano veoma skromnu produkciju, konkuriše sa dva kandidata:"Bosanci trče počasni krug" Ivančice Djerić i " Izlaženje" Bobija Markovića.
"Dereta" ima jednog kandidata - "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" Svetislava Basare, pisca koji je u nekoliko navrata bio u izboru za NIN-ovu nagradu, nakon čega je "pretio" da to priznanje, ako mu se i dodeli,neće primiti.
"Plato", koji je u 2006. pobrao priznanja za poeziju, sada ima šansu da osvoji NIN-ovo sa " Emilijom Letom" Mirjane Mitrović.

"Čigoja je "u igri" sa " Zimskom šetnjom" Radeta Kuzmanovića, kao i " Samizdat B92" sa " Komom " Srdjana Valjarevića ,kome je nedavno pripala novoustanovljena nagrada "BIljana Jovanović" za "Dnevnik druge zime".

"Melanholija" Saše Hadži Tančića je kandidat "Rada" za ovo priznanje.
Književna manufaktura " Vračarski breg", koja izda poneki naslov, našla se medju velikim izdavačima u konkurenciji za nagradu sa romanom " Baron Gautš" Miše D. Jovanovića.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE