• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bodlerovo "Cveće zla" u izdanju Paideje

Izdavačka kuća "Paideia" iz Beograda predstavila je novo izdanje poetske zbirke Šarla Bodlera "Cveće zla", u prevodu Nikole Bertolina.

Izdavačka kuća "Paideia" iz Beograda predstavila je novo izdanje poetske zbirke Šarla Bodlera "Cveće zla", u prevodu Nikole Bertolina.

"Cveće zla", remek delo Šarla Bodlera, prvi put objavljeno 1857. godine, predstavljalo je prekretnicu u istoriji francuske i svetske poezije i izvršilo ogroman uticaj na generacije pesnika.

Ova Bodlerova zbirka jedno je od najčešće prevodjenih i najviše objavljivanih poetskih dela u svetu, istakao je na promociji Nikola Bertolino, koji je prvu verziju prepeva "Cveća zla" objavio davne 1970. godine u izdanju "Kulture".

Dve godine kasnije usledila je nova, preradjena verzija u izdanju "Bigza", koji je objavio i treću verziju Bertolinovog prevoda 1984. godine.

"Veliki pesnici su takvi da prevodilac može samo da im se večno približava, a prevod je konačan tek sa smrću prevodioca", istakao Bertolino, jedan od najznačajinih domaćih prevodilaca moderne poezije s ruskog i francuskog jezika.

Prema njegovim rečima, jedna od tajni popularnosti Bodlerove poezije medju čitaocima jeste i njegovo proslavljanje patnje "kao jedinog odgovora na zlo koje je neiskorenjivo u čoveku".

Na srpskom jeziku postoje četiri prevoda integralne zbirke "Cveće zla", medju kojima su, pored Bertolinovog, prepevi Mite Jovanovića, Kolje Mićevića i Branimira Živojinovića.

U novo izdanje "Cveća zla" uvršten je i Bertolinov predgovor "Bodlerov pesimizam", hronologija pesnikovog života i beleške prevodioca uz stihove.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE