• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borba za bolji položaj glumaca

Novoosnovano udruženje Pragus staraće se o ostvarivanju zakonom predvidjenih prava glumaca na novčanu naknadu od emitovanja snimljenih dela, najavio je na konferenciji za medije vršilac dužnosti drektora tog udruženja glumac Vladan Dujović.

Novoosnovano udruženje Pragus staraće se o ostvarivanju zakonom predvidjenih prava glumaca na novčanu naknadu od emitovanja snimljenih dela, najavio je na konferenciji za medije vršilac dužnosti drektora tog udruženja glumac Vladan Dujović.

Pragus je formiran na inicijativu Sindikata glumaca Srbije i Centra za razvoj i zaštitu glumaca, u skladu sa Zakonom o autorskim i srodnim pravima i Zakonom o radiodifuziji i registrovan je kod Zavoda za intelektualnu svojinu kao kolektivni zastupnik prava glumaca, istakao je advokat udruženja Jovan Jekić.

Ta neprofitna organizacija ubiraće paušalno novac od emitera - televizijskih stanica, bioskopa, izdavača DVD-a... i uplaćivati ga glumcima u skladu sa brojem emitovanja njihovog filma ili serije, kao što to odavno radi Sokoj za prava muzičkih umetnika.

To pravo zakonski se tretira kao imovina, nasleđuje se, a važi 50 godina od datuma prvog emitovanja odredjenog dela.

U toku je izrada sistema tarifa za naplatu i preciznog "bodovnog" plana za raspodelu. Za sada se ne znaju cifre, ali je Dujović rekao da će Pragus tražiti realno rešenje, u skladu sa platežnim mogućnostima emitera.

On je podsetio da je autorsko pravo svojina kao i svaka druga te se ne može koristiti bez odobrenja i plaćanja naknade.

Glumac Vojislav Brajović istakao je da se na ovaj način "pokazuje briga za naš veliki društveni kapital, a to su umetnici".

"Nadam se da će mladje kolege ubuduće imati bolji status na društvenoj lestvici. Mi smo stalež koji živi da bi radio i zato je godinama zloupotrebljavan, eksploatisan i ucenjivan od strane producenata", ukazao je Brajović.

Do sada su glumci uglavnom bili u zabludi da se dobijanjem honorara za snimanje ili izradu nekog dela (film, radio, televizija, pozorišne predstave emitovane na TV, reklamni spotovi) završavaju njihova prava.

Samo pojedini su svojim rejtingom ili upornošću uspevali da izdejstvuju plaćanje emitovanja.

Pragus će vršiti raspodelu nadoknade za sve glumce, bez obzira ne veličinu uloge i to po automatizmu, te nije potrebno posebno prijavljivanje.

Dujović je precizirao da se time ne isključuje mogućnost i pojedinačnog dogovora glumca, kroz ugovor sa producentom, o posebnom honoraru za emitovanje.

On je najavio da će Pragus sklopiti ugovore i sa odgovarajućim inostranim organizacijama i tako obezbediti kolektivnu zaštitu prava i domaćim i inostranim izvođačima, i u Srbiji i van nje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE