• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Visoko francusko priznanje za Kusturicu

Srpski reditelj Emir Kusturica primio je u četvrtak u Parizu, na svečanosti u Ministarstvu kulture francuske vlade, Orden viteza reda umetnosti i književnosti, najviše priznanje francuske države u tom domenu.

Srpski reditelj Emir Kusturica primio je u četvrtak u Parizu, na svečanosti u Ministarstvu kulture francuske vlade, Orden viteza reda umetnosti i književnosti, najviše priznanje francuske države u tom domenu.

Uručujući visoki orden srpskom sineasti, francuski ministar kulture Reno Donedije de Vabr rekao je da je Francuska želela da tim najvećim priznanjem u oblasti kulture "izrazi divljenje prema Emiru Kusturici".

"Kusturica je velikan, umetnik koji u sebi nosi sve ono što Evropa zastupa - pozitivne vrednosti, dramu, tragediju... On je umetnik osobite snage i genijalnosti", izjavio je Tanjugu u Parizu ministar Donedije de Vabr.

Pre Kusturice, Orden viteza reda umetnosti i književnosti poneli su i srpski slikar Vladimir Veličković i pisac Danilo Kiš.

"Srećan sam što mogu da vam uručim priznanje francuske javnosti za vaše jedinstveno delo, za vašu neobuzdanu maštu, izuzetnu 'ludost' i razoran humor koji ste uneli u evropsku i svetsku sedmu umetnost, za duboke veze koje vas spajaju sa našom zemljom i za Evropu kulture za koju se zajedno borimo, a koju vi otelovljavate strasno i vatreno", rekao je Donedije de Vabr, u obraćanju Kusturici.

Podsećajući na najvažnije domete Kusturičine karijere, ministar je naročito istakao njegov doprinos filmskom festivalu u Kanu, na kojem je bio dva puta bio dobitnik Zlatne palme - za film "Otac na služenom putu" (1985) i "Podzemlje" (1995) - a 2005. je bio predsednik žirija festivala.

Zahvaljujući na priznanju, Kusturica je najpre rekao da umalo da ostane bez ordena (koji mu je pre četiri meseca poslat u Beograd) zato što ga je bio zaboravio kod kuće.

"Shvatio da odlazim u Pariz bez ordena. Srećom, jedan moj prijatelj je zaustavio avion, koverta je pronadjena i sve se dobro završilo", rekao je Kusturica primajući orden i zahvalivši se ministru Donedije de Vabru i Tijeriju Fremou, umetničkom direktoru Kanskog festivala koji se nalazio u publici.

"Ova nagrada uključuje moju ukupnu delatnost na kulturnom polju Evrope, što znači sve ono što predstavljam kao neka verzija mirnog anarhiste", izjavio je slavni srpski sineasta posle ceremonije dodele ordena, u razgovoru sa novinarima.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE