• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maskenbal u "Znaku pitanja"

U kultnom mestu beogradske boemije, najstarijoj kafani "Znak pitanja", u nedelju 18. februara, biće održan maskenbal i otvorena izložba "Poklade u Znaku pitanja".

U kultnom mestu beogradske boemije, najstarijoj kafani "Znak pitanja", u nedelju 18. februara, biće održan maskenbal i otvorena izložba "Poklade u Znaku pitanja".

Izložbu, kao završnu svečanost povodom akcije izdvajanja kafane iz Ugostiteljskog preduzeća "Varoš kapija" i prelaska u vlasništvo grada, organizuje Savet galerije kafane "Znak pitanja"i Etnografski muzej, a autor izložbe je Vesna Marjanovih, izjavio je Tanjugu upravnik ove kafane Drago Dobrilović.

Izložba se otvara u 12 časova, a kafana za sve stalne goste i posetioce organizuje besplatan koktel.
Vlada Srbije je na sednici 1. februara donela odluku na osnovu koje će kafana "Znak pitanja" kao objekat od kulturno-istorijskog značaja, biti izuzeta iz prodaje "Varoš kapije" i preneta na grad Beograd.

Kompletna imovina preduzeća "Varoš kapija", uključijući i najstariju beogradsku kafanu, trebala je da bude prodata na aukcijskoj prodaji u novembru 2004. godine, ali je privatizacija otkazana upravo zbog spora oko prelaska istorijsko-kulturnog spomenika u privatne ruke.

U zaštitu te boemske institucije tada su "ustali" brojni gradjani, medju kojima i poznati beogradski glumci, slikari i ahitekte, koji su se okupili u dvorištu kafane izražavajući nezadovoljstvo zbog namere da se kafana proda.

Kafana "Znak pitanja" je istorijski i kulturni spomenik, tako da su zgrada u kojoj se nalazi i delatnost kojom se bavi zaštićeni Zakonom o kulturnim dobrima, a nadzor nad njom poveren je gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Najstarija kafana u Beogradu podignuta je 1823. godine, kao vlasništvo kneza Miloša Obrenovića, a u svojoj dugoj istoriji često je menjala nazive i vlasnike.

U "Znaku pitanja" postavljen je prvi bilijar u prestonici, a značajna je i po tome da je bila i prvo čitalište "Srpskih novina".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE