• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izložba "Životinjski svet ledenog doba"

U minijaturnom prostoru Galerije Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu predsednik Srpskog geološkog društva Ljupko Rundić u petak je otvorio izložbu "Životinjski svet ledenog doba".

U minijaturnom prostoru Galerije Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu predsednik Srpskog geološkog društva Ljupko Rundić u petak je otvorio izložbu "Životinjski svet ledenog doba".

"Zvezda" izložbe je "Kika nacionale" ali samo replika njene glave jer je taj fosilni skelet ženke mamuta, otkriven pre 11 godina u Kikindi, dugačak osam metara što je veće od celog izložbenog prostora.

Rundić je ispričao lepu priču o "Kiki", kako su je iz milošte nazvali paleontolozi, da bi dočarao kako je u Ledenom dobu izgledala faunu na našem tlu u pleistocenu kada je najveći deo Evrope bio okovan ledom.

On je izneo podatak da je skelet stepskog mamuta kome je sačuvano 90 odsto koštane mase nosio najmanje 10 tona težine, da je bio visok oko pet metara i da je imao 65 godina kada se zaglibio u blato i tako ostao zauvek u Banatu.

To je bila jedna od najvećih životinja u Ledenom dobu koja se kretala stepama Panonije gde je mogla da nadje dovoljno hrane, ali su ovim produčjem krstarile i druge životinje, poput dlakavog nosoroga, pećinskog medveda, džinovskog jelana, kao i mnoge vrste sitnih stanovnika vodenih tokovaili suvozomeni puževi čiji su fosilni ostaci takodje našli mesto na izložbi.

Mamuti su se na našem tlu pojavili pre pola miliona godina a nestali su pre 70 do 80 hiljada godina i za sada starost "Kikinog " skeleta nije precizno odredjena jer Muzej nema sredstvaa za izuzetno skupo "datovanje" koje se radi u inostranstvu.

Ova izuzetno atraktivna i zanimljiva izložba biće otvorena do kraja juna i ona bi, prema rečima direktorke Gordane Jovanović, trebalo da skrene pažnju javnosti na "sudbinu" postojeće "Kikine" replike koja se čuva u kutijama u dvorištu muzeja a zavredjuje da bude izloženau celini kao prvorazredna turistička atrakcija jer nema mnogo tako dobro očuvanih fosilnih skeleta panonskog mamuta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE