• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predstavljena knjiga: Istina o jeziku nacista

Instrumentalizacija jezika u ideološke svrhe i mehanizmi ustaljivanja agresivnog i osiromašenog ideološkog govora u društvu, glavne su teme knjige "LTI - Istina o jeziku nacista" Viktora Klemperera, prvi put objavljene na srpskom jeziku.

Instrumentalizacija jezika u ideološke svrhe i mehanizmi ustaljivanja agresivnog i osiromašenog ideološkog govora u društvu, glavne su teme knjige "LTI - Istina o jeziku nacista" Viktora Klemperera, prvi put objavljene na srpskom jeziku.

Predstavljajući knjigu u Medjunarodnom pres-centru, profesor Ranko Bugarski naveo je da je jezik nacista bio antiintelektualan, jer je proistekao iz ideološke matrice koja je negirala vrednost razuma, a glorifikovala "mišljenje krvlju", odnosno instiktivno i iracionalno.

Klemperer koji je lingvističke impresije o nemačkom novogovoru pisao dok je bio žrtva nacističkog terora, jeziku daje šire semiotičko značenje, podrazumevajući pod tim pojmom simbole, ikonografiju, parole, skraćenice, i ostale pojavne oblike znaka.

Odlike jezika nacista su, izmedju ostalog, jednostavnost, upotreba deminutiva, ironičnih navodnika, direktnih uvreda, eufemizama, ali i upotreba frazeologizama i reči sa visokim emotivnim nabojem.

"Snaga takvog jezika je u neprestanom ponavljanju. Čovek mu ne može izmaći, a vremenom njegove reakcije postaju automatizovane pod dejstvom takvog jezika. Čak i ljudi koji su žrtve tog jezika, vremenom počinju i sami njime da se služe", rekao je Bugarski.

"Ova knjiga je upozorenje čoveku šta može da mu se desi ako dopusti da ga ovakav jezik neosetno nosi i da mu se uvuče pod kožu", ukazao je profesor Bugarski.

Kulturolog Ratko Božović je komentarišući knjigu ocenio da u njoj nema nijednog elementa koji ne asocira na blisku srpsku istoriju i ideološku zloupotrebu jezika koja ovde traje od kraja osamdesetih do danas.

"Ovde je jezik takodje instrumentalizovan kako bi služio jednoj pogrešnoj ideologiji i politici. I danas imamo jedan jezički talog i ideološku matricu koja se ustalila u našem mentalitetu, a mi nemamo 'organon' za mirotvornu komunikaciju, jer drugačije označavanje je osnov drugačijeg mišljenja", rekao je Božović.

Predgovor za knjigu, objavljenu u izdanju Tanjuga, napisao je Rajko Djurić, lider Unije Roma Srbije, odnedavno i poslanik u Skupštini Srbije.

Viktor Klemperer je rodjen 1881. godine u Landsbergu. Kao stručnjak za francusku književnost, profesorsku karijeru započinje posle Prvog svetskog rata, ali, kao Jevrejin, ostaje bez posla 1935. odlukom nacističke vlasti.

Posle Drugog svetskog rata izabran je za člana Akademije nauka u Berlinu, a osim po književno-istorijskim pregledima francuske literature, poznat je po višetomnim dnevničkim zapisama objavljenim posle njegove smrti 1960. godine.

Knjiga "Istina o jeziku nacista" je nastala kao izbor tekstova iz autorovog opsežnog dnevničkog opusa.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE