• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedina slika Džejn Ostin na aukciji

Jedina umetnička slika na svetu na kojoj je, kako se veruje, prikazana britanska književnica Džejn Ostin biće ponudjena na prodaju 19. aprila u Njujorku.

Jedina umetnička slika na svetu na kojoj je, kako se veruje, prikazana britanska književnica Džejn Ostin biće ponudjena na prodaju 19. aprila u Njujorku.

Dok neki eksperti i potomci Džejn Ostin veruju da je na ulju na platnu naslikana književnica iz tinejdžerskih dana, ekspert za odevanje Ajlin Ribeiro kaže da haljina kratkih rukava koju devojka nosi i ravne cipele pripadaju stilu koji je u Engleskoj ušao u modu tek u 19. veku, kada je autorka bila znatno starija.

Vlasnik slike je potomak Džejn Ostin Henri Rajs, koji je nasledio od oca. Rajs kaže da je slika, koju je kako se veruje oko 1790. naručio deda Džejn Ostin, oduvek u porodici i da su on i njegova rodbina uvereni da je poznata književnica pozirala za nju.

Brojni eksperti, uključujući eksperta za život i rad Džejn Ostin Klaudiju Džonson i Brajana Sautama, predsednika Udruženja Džejn Ostin za Severnu Ameriku, odbacili su primedbe slične tvrdnji Ajlin Ribeiro kao neosnovane i neodredjene.

Klaudija Džonson, koja poreklo slike britanskog umetnika Ozajasa Hemfrija naziva "neverovatnim", primetila je da je Džejn Ostin imala rodjaka u Francuskoj i da je mogla da prati francusku modu iz tog vremena.

Eksperti u aukcijskoj kući "Kristi" (Christie's), koja organizuje aukciju, smatraju da postoji dovoljno dokaza za tvrdnju da je Rajsov portret Džejn Ostin autentičan.

Vrednost "jednog od najznačajnijih portreta u istoriji engleske književnosti", kako sliku naziva aukcijska kuća, procenjena je na sumu od 400.000 (299.693 evra) do 800.000 dolara (599.386 evra).

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE