• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iv Bonfoa dobitnik nagrade Franc Kafka

Francuski pisac, esejista i prevodilac Iv Bonfoa ovogodišnji je dobitnik nagrade Franc Kafka, saopštilo je Udruženje Franc Kafka iz Praga.

Francuski pisac, esejista i prevodilac Iv Bonfoa ovogodišnji je dobitnik nagrade Franc Kafka, saopštilo je Udruženje Franc Kafka iz Praga.

Nagrada i ček na 10.000 dolara (7.495 evra) biće mu uručena na svečanoj ceremoniji krajem oktobra u Pragu, u okviru proslave nacionalnog češkog praznika.

"Govorom kojim će se zahvaliti on želi da iskaže duboko divljenje prema delu Franca Kafke i njegova vera u budućnost poezije", navodi se u saopštenju udruženja.

Autor zbirki pesama "O kretanju i nepomičnosti", "Ispisani kamen", "Lutalački život" i "Krive daske", Iv Bonfoa rodjen je 24. jula 1923. u Turu, a inspiraciju je crpeo iz stvalaštva nadrealista, pre svih Andrea Bretona i Gastona Bašlara.

Nagrada Franc Kafka, koju dodeljuje medjunarodni žiri, dodeljuje se za "izuzetno literarno stvaralaštvo na umetničkom i savremenom planu, koje je blisko čitaocima bez obzira na njihovo poreklo, nacionalnost i kulturu".

Medju ranijim dobitnicima nagrade su Amerikanac Filip Rot (2001), Austrijanka Elfride Jelinek (2004), Britanac Harold Pinter (2005) i Japanac Haruki Murakami (2006).

Autor dela koja su postala klasici moderne književnosti ("Preobražaj", "Proces", "Zamak"), Franc Kafka rodjen je 1883. u Pragu. Umro je 1924. od tuberkuloze, nedaleko od Beča.

Zabranjene posle nacističke okupacije Čehoslovačke (1938-1945), knjige Franca Kafke, koji je bio Jevrejin, zanemarivane su tokom vladavine komunističkog režima od 1948. do 1989.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE