• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Svet ekslibrisa" u Galeriji "Glasnik"

U Galeriji "Glasnik" otvorena je izložba "Svet ekslibrisa", na kojoj se mogu videti neki od najlepših primeraka iz kolekcije Ekslibris društva Beograda.

U Galeriji "Glasnik" otvorena je izložba "Svet ekslibrisa", na kojoj se mogu videti neki od najlepših primeraka iz kolekcije Ekslibris društva Beograda.

Predsednik Društva akademik Časlav Ocić objasnio je da "književnih znakova" ili "književnih listića", kako se na srpski prevodi "ekslibris", ima od najstarijih vrememena, ali su to u antici bili pečati kojima su vlasnici obeležavali svitke ili kodekse u svojim bibliotekama.

U srednjem veku su to bili grbovi kojima su plemići označavali da su knjige njihovo vlasništvo, a procvat "ekslibrisa" usledio je krajem 18, tokom 19. i pocetkom 20. veka, kada je to postala grafička disciplina.

U medjuvremenu, ekslibrisi su postali umetnička dela u raznim grafičkim tehnikama koje ograničava mali format i obavezno ime onoga čije su knjige na koje se ove grafike lepe, objasnio je Ocić.

On je govorio o istorijatu ekslibrisa kod nas, podsetivši da su najstariji poznati pripadali patrijarhu Rajačiću na kraju 18. veka i docnije vladiki Petru Petroviću Njegošu.

Na izložbi se mogu videti primerci ekslibrisa domaćih umetnika, pored ostalih Bogdana Kršića, Branka Miljuša, Radomira Reljića, Ratka Ćirića, ali i prelepi primerci radova najpoznatijeg japanskog majstora Šigekija Tomure i vodećeg evropskog umetnika Vladimira Zujeva iz Ukrajine.

Društvo ekslibris Beograda osnovano je 1994. i odmah je postalo član FISAE , Medjuanrodne federacije ljubitelja ekslibrisa, i od tada učestvuje na svetskim i balkanskim trijenalnim izložbama .

Beograd je 1995. bio domaćin medjunarodne smotre ekslibrisa, a sada priprema zajedno sa Bugarima Drugo balkansko trijenale na temu hleba, koje će se održati u septembru.

Svetska izlozba ekslibrisa, na kojoj će učestvovati i beogradsko Društvo, biće 2008. u Pekingu, zemlji koja je od nedavno postala centar izrade ekslibrisa,,ali je već "velesila" i svake godine organizuje konkurse za mlade na kojima učestvuju i deca iz Srbije.

Izložba u Galeriji "Glasnik" biće otvorena do 5. avgusta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE