• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laura Barna najbolja na Deretinom konkursu

Roman "Crno telo" Laure Barne izabran je za najbolji roman na drugom konkursu izdavačke kuće "Dereta", saopštio je u sredu predsednik žirija Zoran Bognar. On je rekao da je žiri, u kojem su bili i Jovica Aćin i Radivoj Šajtinac, pregledao 102 rukopisa koji su stigli na konkurs od 1. marta do 1. jula i da su u najuži izbor izdvojili, pored nagradjenog, romane "Regulator" Aleksandra Novakovića, "Slavljenik" Djordja Ocića, "Svi životi Zaharija Neuzinskog" Aleksandra Marčićeva i "Divlji jaganjci" Eve Ras.

Roman "Crno telo" Laure Barne izabran je za najbolji roman na drugom konkursu izdavačke kuće "Dereta", saopštio je u sredu predsednik žirija Zoran Bognar.

On je rekao da je žiri, u kojem su bili i Jovica Aćin i Radivoj Šajtinac, pregledao 102 rukopisa koji su stigli na konkurs od 1. marta do 1. jula i da su u najuži izbor izdvojili, pored nagradjenog, romane "Regulator" Aleksandra Novakovića, "Slavljenik" Djordja Ocića, "Svi životi Zaharija Neuzinskog" Aleksandra Marčićeva i "Divlji jaganjci" Eve Ras.

U obrazloženju odluke se konstatuje da je roman beogradske spisateljice Barne gradjen kroz dve paralelne priče koje se odvijaju u različitim vremenima, ali koje se intrigantnim koincidencijama izuzetno nadopunjuju, pri čemu nijedna nema intenciju da nadjača i poništi drugu.

Po njihovoj oceni, Barna neguje i donosi srpskoj književnosti jedan potpuno nov i bogat jezik i rečenicu koji njenim delima daju tako bitan lični pečat i prepoznatljivost.

Bognar je naglasio da je ove godine stiglo nešto manje rukopisa u odnosu na prvi konkurs, ali da je kvalitet tih rukopisa bolji.

Značajno je da su stigli radovi iz cele Srbije i iz više evropskih zemalja ali i iz Kanade, SAD i Australije pošto je jedini uslov da je roman napisan na srpskom jeziku.

Ove godine je više nego prošle bilo afirmisanih pisaca ali, istakao je Bognar, bilo je i puno sjajnih rukopisa nepoznatih autora.

Nagrada, koja je ove godine dodeljena jednoglasno, sastoji se od povelje, štampanja nagradjenog rukopisa i novčanog iznosa i biće uručena u Opštini Čukarica početkom novembra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE