• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Filijala" Luvra ipak u Abu Dabiju

Francuski parlament odobrio je izgradnju filijale nacionalnog muzeja Luvr u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uprkos peticiji koju je potpisalo nekoliko hiljada francuskih stručnjaka u oblasti umetnosti.

Francuski parlament odobrio je izgradnju filijale nacionalnog muzeja Luvr u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uprkos peticiji koju je potpisalo nekoliko hiljada francuskih stručnjaka u oblasti umetnosti.

Emirati su u martu potpisali sporazum sa Francuskom o korišćenju imena Luvra na 30 godina, u kojem je predvidjeno da dela iz čuvenog pariskog muzeja budu izložena u novom muzeju u pustinjskoj kraljevini.

Za pozajmicu umetničkih dela, medju kojima su i brojna remek-dela, Luvr će od Emirata dobiti milijardu evra.

"Ovaj projekat je zaista divan. To je projekat o kulturnom dijalogu", rekla je ministarka kulture Kristin Albanel u jučerašnjoj parlamentarnoj raspravi.

Ona je istakla da projekat pokazuje "francusku slavu u kulturi koja donosi značajne prihode", ali da to ne znači da će država odustati od svojih obaveza kada je reč o finansiranju nacionalnih muzeja.
Više od 5.000 arheologa, istoričara umetnosti i kustosa potpisalo je peticiju "Muzeji nisu na prodaju", u kojoj su tražili da se u francuskim muzejima zadrže integralne kolekcije i da se odrede pravila za izvoz kulturnog nasledja.

Oni smatraju da su razlozi za izmeštanje kolekcija finansijske i političke, a ne umetničke prirode.
Pristalice izmeštanja objašnjavaju da je reč o evoluciji muzeja od arhaičnih do modernih i dinamičnih institucija.

Projekat novog muzeja u Abu Dabiju, koji će se prostirati na 24.000 kvadratnih metara, uradio je francuski arhitekta Žan Nuvel. U muzeju, koji će biti otvoren 2012. godine, biće izlagana dela iz pariskog Luvra, ali i muzeja savremene umetnosti "Žorž Pompidu", muzeja "Orsej" i palate u Versaju.

Ovo je drugi veliki ugovor koji su Emirati potpisli u oblasti kulturne politike, nakon što je najavljeno da će u njemu biti izgradjen odeljak Gugenhajmovog muzeja, za koji je projekat uradio slavni američki arhitekta Frenk Geri.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE