• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Filipu Davidu nagrada "Meša Selimović"

Izvor mondo.rs

Nagrada za najbolji roman u protekloj godini dodeljena srpskom književniku.

Nagradu "Meša Selimović" za najbolji roman objavljen u 2014. godini na 15. Međunarodnim književnim susretima "Cum grano salis" dobio je srpski književnik Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava".

Regionalna književna nagrada "Meša Selimović" dodeljuje se za najbolji roman objavljen na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Odluku o laureatu nagrade "Meša Selimović" za najbolji roman u 2014. godini doneo je žiri u sastavu akademik Enes Karić, predsednik žirija, i članovi Julijana Matanović, Milorad Popović, Hadžem Hajdarević i Vladimir Arsenić.

Roman "Kuća sećanja i zaborava" Filipa Davida pripoveda priču o četiri prijatelja koji su kao deca preživeli holokaust.

"Istovremeno, David kroz tekst pokušava ponuditi nekoliko od mogućih odgovora na pitanje šta je suština zla. Koja je, kako se nagoveštava, neodvojiva od ljudske sudbine. Oslanjajući se na svojevrsno kombinovanje fantastike i dokumentaristike, vešto upotrebljavajući kabalističku tradiciju i jevrejski misticizam, narativ nam nudi različite modele suočavanja sa traumatičnom prošlošću koja podrazumeva i mnogo više od užasa Drugog svjetskog rata. Činjenica da se samo kroz sećanje, ma koliko ono bilo bolno, može zadržati ljudskost bitna je odrednica identiteta na prostorima bivše Jugoslavije. Jedino kroz sećanje moguće je nastaviti život, a zaborav koji se nudi kao neka vrsta leka naposletku biva odbačen jer je lažan. Ova teška, ali utešna misao prati glavnog junaka s kojim se identifikujemo u vozu koji u Evropi uvek ima samo jedan pravac. Dramaturški i jezički precizan, prepun epizoda koje funkcionišu i kao zasebne pripovetke, i kao delovi jedne veće celine, roman ’Kuća sećanja i zaborava’ predstavlja, ono što velika književnost uvek i jeste, autentičnu sliku prošlosti, dijagnozu sadašnjosti i anticipaciju budućnosti", saopštio je žiri.

Autoru najboljeg romana Filipu Davidu uručena je skulptura "Pero i mastionica", te novčana nagrada od 7.000 konvertibilnih maraka. Roman "Kuća sećanja i zaborava" dobitnik je i Ninove nagrade za 2014. godinu.

Pisana u prepoznatljivom stilu uglednog autora, "Kuća sećanja i zaborava" je jedan od najautentičnijih romana novije srpske književnosti.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.



Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE